Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Κούβα: Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης Μαριέλ, ένα χειροπιαστό παράδειγμα εκσυγχρονισμού (Μέρος Α)

Πηγή: www.granma
Η Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ [Zona Especial de Desarrollo Mariel (ZEDM)], αφήνοντας πίσω της σε ικανοποιητικό βαθμό το αρχικό στάδιο ανάπτυξής της σε έργα υποδομής, μετατρέπεται σε ένα παραγωγικό και τεχνολογικό κέντρο με διοικητικές δομές. Προτίθεται δε, να γίνει ένα από τα σημεία με εξαιρετικές προδιαγραφές παγκοσμίως για επιχειρηματική δραστηριότητα. 

ΜΕΡΟΣ Α   ΜΕΡΟΣ Β

Η Κούβα, αφού πέτυχε να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, που οφείλεται κυρίως στη βαθμιαία ισχυροποίηση της επικαιροποιημένης οικονομίας της, προχωρά μετασχηματίζοντας το πιο χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της διαδικασίας: την Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, μια περιοχή 465,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλυμμένα από βλάστηση, σε μια ιδανική τοποθεσία για να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής.


Η Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ (ZEDM), αφήνοντας πίσω της σε ικανοποιητικό βαθμό το αρχικό στάδιο ανάπτυξής της σε έργα υποδομής, μετατρέπεται σε ένα παραγωγικό και τεχνολογικό κέντρο με διοικητικές δομές. Προτίθεται δε, να γίνει ένα από τα σημεία με εξαιρετικές προδιαγραφές παγκοσμίως για επιχειρηματική δραστηριότητα. Από φέτος συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό των Financial Times - Καλύτερη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου και Βιομηχανικού Πάρκου,  όπου ήδη έλαβε Τιμητική Μνεία για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα Νο.313, στις 23 Σεπτέμβρη του 2013. Σε αυτό, προσδιορίζεται ως μία περιοχή εθνικού εδάφους, όπου εφαρμόζονται πολιτικές και ειδικό καθεστώς, προκειμένου να προσελκύσει εθνικές και ξένες επενδύσεις, που βοηθούν στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η ZEDM συγκεκριμενοποιεί  την αρχική της πρόοδο στον χώρο που είναι γνωστός ως Τομέας Α και που βρίσκεται στα δυτικά του κόλπου του Μαριέλ, καλύπτοντας περίπου το 9% της συνολικής του επιφάνειας.

Οι υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας, η βιοτεχνολογία, η φαρμακευτική και η παραγωγή με προχωρημένες μεθόδους, με προτεραιότητα στους τομείς τροφίμων, εμφιάλωσης και συσκευασίας, υλικών και τεχνολογιών κατασκευής, επεξεργασίας του χάλυβα, καθώς και καταναλωτικών αγαθών, φαίνεται να είναι οι βασικοί πυλώνες της βιομηχανίας, στην οποία θα στηριχτεί η ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Πριν ένα χρόνο είχε μιλήσει αποκλειστικά στη Γκράνμα Ιντερνασιονάλ, η διευθύντρια του Γραφείου Διοίκησης της ZEDM,  Άνα Τερέσα Ιγκάρσα. Ένα χρόνο μετά, η ίδια προχωρά στην ανάλυση της πρωτοβουλίας, η οποία «θα χρησιμεύσει για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσα από την εφαρμογή καθαρών και μοντέρνων τεχνολογιών και με στόχο τη γένεση εξαγωγών, αντικατάσταση των εισαγωγών και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, σε διαρκή σύνδεση με την εσωτερική οικονομία».

Σε αυτό το στόχο ανταποκρίνονται οι 20 εγκατεστημένες επιχειρήσεις στο χώρο μέχρι και σήμερα, οι οποίες, σύμφωνα με την Ιγκάρσα, πλησιάζουν το ύψος των 933,7 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικής επένδυσης και τη δημιουργία 3.901 απευθείας θέσεων εργασίας.

Μια οικιστική μετατροπή καλά σχεδιασμένη

Μέσω ενός Πιλοτικού Σχεδίου, λεπτομερώς επεξεργασμένου σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία Bouygues Bâtiment International, εκπονείται και σχεδιάζεται η αστική μετατροπή του χώρου, μέσα από μια φουτουριστική ματιά και σε αντιστοιχία με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και αντίληψη «υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας».

Μπαίνοντας το 2017, η ZEDM παρουσιάζει διεθνείς προδιαγραφές και υπηρεσίες στη διάθεση των επιχειρήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν πολύπλευρη εθνική και διεθνή σύνδεση προς χρήση των ξένων εταιρειών που επιθυμούν να μπουν στην κουβανική αγορά ή να χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως βάση για εξαγωγές.

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι, στις αρχές του 2016, εγκαινιάστηκε το Επιχειρηματικό Κέντρο Πελίκανο, όπου έχουν την έδρα τους τα Κεντρικά Γραφεία της ZEDM, καθώς και ένα μέρος του συνόλου των αναγκαίων παροχών για την εκπόνηση των προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται για παράδειγμα οι τραπεζικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Ιγκάρσα, έχει γίνει εντατική δουλειά στην ανάπτυξη και την ποιότητα άλλων βασικών και βοηθητικών έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα χιλιόμετρα των κεντρικών,  δευτερευόντων και τριτευόντων οδικών αρτηριών, νέες και ανακαινισμένες σιδηροδρομικές οδοί, σιδηροδρομικοί σταθμοί, υδραγωγεία, δίκτυο αποχέτευσης και δημόσιος φωτισμός.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι χρήστες της  ZEDM, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της θαλάσσιας διακίνησης εμπορευμάτων του Δυτικού ημισφαιρίου, στα 45 χιλιόμετρα δυτικά της κουβανικής πρωτεύουσας και κοντά σε κάποια από τα βασικά πανεπιστήμια και ερευνητικά επιστημονικά κέντρα της χώρας, έχουν εγγυημένες τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Ιντερνέτ, τροφοδοσία για περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, μεταφορά προσωπικού, φυσική και τεχνική ασφάλεια και προστασία.


Σχετικά με αυτό, επιβάλλεται να διευκρινίσουμε ότι η Κούβα επενδύει ένα μέσο όρο της τάξης των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στην ανάπτυξη αυτών των απαραίτητων έργων υποδομής και υπηρεσιών.