Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ALBA-TRP: Στην υπεράσπιση της ενοποίησης



Aβάνα, Κούβα – Είναι απολύτως βέβαιο ότι όταν στις 13-14 Δεκέμβρη ο Ούγκο Τσάβες ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αβάνα και γνώρισε προσωπικά τον ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, γεννήθηκε το σπέρμα αυτού που σήμερα είναι η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής - Συνθήκη για το Εμπόριο των Λαών (ALBA-TRP).

Η Συμμαχία που ιδρύθηκε πριν 12 χρόνια, στις 14 Δεκεμβρίου 2004, ήταν η συνένωση της πολιτικής βούλησης των δύο, σε μια πλατφόρμα ενοποίησης, που δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη, στην συμπληρωματικότητα, στην δικαιοσύνη και στην συνεργασία, καθώς και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Εκείνη η αρχική ιδέα της Κούβας και της Βενεζουέλας, βλάστησε επίσης σαν εναλλακτική της αριστεράς, απέναντι στο βορειοαμερικανικό σχέδιο για την Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής, που ενταφιάστηκε το επόμενο έτος στην περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής της Μαρ ντε Πλάτα, μέσω μιας συλλογική εξέγερση.

Πέρα από την οικονομία

Η ALBA-TCP ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της Κούβας και της Βενεζουέλας, των δύο ιδρυτικών χωρών, σήμερα περιλαμβάνει δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ούτε οι πολιτικές αντιξοότητες, ούτε το πέρασμα του χρόνου, άλλαξαν την πορεία ενός μπλοκ που έχει υπερβεί το απλό οικονομικό πλαίσιο και υποστηρίζει κοινωνικά προγράμματα, όπως το “ Operación Milagro” (Επιχείρηση Θαύμα) ή το πρόγραμμα εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής “Υο si puedo” (Ναι, μπορώ).

Αυτός ο μηχανισμός συμπληρωματικότητας συνεχίζει να λειτουργεί ενάντια στους αντίθετους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και προσπαθούν να αλλάξουν την πορεία της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Γι αυτό σήμερα στην Αβάνα, πραγματοποιούμε μια εκδήλωση αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα, στα πλαίσια της επετείου της ALBA-TCP. Και υπερασπιζόμενοι την κληρονομιά του Τσάβες, υπερασπιζόμαστε επίσης την επιβίωση αυτού του μηχανισμού ενοποίησης.