Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Γαλλία: H Κούβα είναι χώρα – σύμβολο στη Λατινική Αμερική



O Ζαν Πιέρ Μπελ, ειδικός απεσταλμένος της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στην Κούβα. Κατά την επιστροφή του στη Γαλλία τόνισε ότι το νησί “είναι ένα σύμβολο γιατί έχει καταφέρει να αντισταθεί για πολύ καιρό και έχει επιδείξει την αξία υπεράσπισης της κυριαρχίας του” και προσέθεσε: “Eίναι ένα παράδειγμα ψυχής και κουράγιου”.

Υπενθύμισε την “τρομερή αδικία” που αποτελεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και ότι στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων η Αβάνα έχει κερδίσει την υποστήριξη όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο αίτημα της άρσης όλων των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μονομερώς από την Ουάσινγκτον. Τόνισε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της Κούβας είναι ουσιώδης και η θέληση του Παρισιού να προσεγγίσει την Λατινική Αμερική “ξεκινά από εκεί”.


Ο αποκλεισμός και η “κοινή ευρωπαϊκή θέση”

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κούβα από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοέμβρη, ο Μπελ αναφέρθηκε στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ: “Αυτή η κατάσταση σήμερα είναι αδιανόητη, την στιγμή που από όλες τις πλευρές καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυση μιας διαφοράς που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα”, δήλωσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας πρόσθεσε επίσης “εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εμφανίζονται ως μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να βάλουν τέλος” σε αυτό το μέτρο “Φαντάζομαι ότι δεν πας να ανατρέψεις μια κυβέρνηση κάνοντας τον λαό της να πεινάσει, αυτό είναι ανήθικο, είναι μια μεγάλη βλακεία και εξαιρετικά αναποτελεσματικό”.

Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος μίλησε για την λεγόμενη “κοινή θέση” που εγκρίθηκε το 1996 για την Κούβα και έθετε προϋπόθεση για κάθε είδους βοήθεια “δημοκρατικές” αλλαγές στο νησί.

Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Γαλλία εδώ και πολύ καιρό ήθελε να προωθήσει μια αλλαγή σε αυτή την κοινή θέση” δήλωσε, θεωρώντας ότι αυτή η προοπτική ήταν λάθος αφού “έκλεινε την πόρτα σε κάθε δυνατότητα διαλόγου και εξέλιξης στους δεσμούς”.