Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Aνακοίνωση του συλλόγου Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ


Ας βαδίσουμε στο δρόμο του Φιδέλ Κάστρο

Πηγή: www.kordatos.org

Έφυγε από τη ζωή ο Φιδέλ Κάστρο, ο σημαντικότερος μάλλον κομμουνιστής ηγέτης μετά τον Λένιν.  Πληθωρική, πολυσχιδής και πολυτάλαντη προσωπικότητα, αναδείχθηκε σε πρωτεργάτη, στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη της επανάστασης. Άνθρωπος με πολύπλευρη μόρφωση, ανοιχτό πνεύμα και πολύμορφη μαχητική ικανότητα. Υπέρμαχος της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού της Κούβας αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής και του τρίτου κόσμου.


Αταλάντευτος στους στόχους του επιδείκνυε πάντοτε μεγάλη ευλυγισία στην τακτική. Υπήρξε εξαιρετικά εύκαμπτος και ιδιοφυής στην πολιτική συμμαχιών. Ανεξάρτητο πνεύμα, δεν δίσταζε να ασκήσει συντροφική κριτική σε άλλα κομμουνιστικά κόμματα και ρεύματα. Πρόσφορος πάντοτε στο διάλογο, ακούραστος και γοητευτικός συνομιλητής. Πίστευε βαθιά ότι ο λαός δεν μπορεί να είναι αντικείμενο χειραγώγησης, ούτε από τους επαναστάτες.



Απέφευγε τις διοικητικές και καταπιεστικές μεθόδους. Γι' αυτό και επέμενε στη συζήτηση, στην πειθώ, στην ανάδειξη της αλήθειας. Τις διάφορες εσωκομματικές κρίσεις που κατά καιρό εμφανίστηκαν στο Κίνημα της 26 Ιούλη και αργότερα στο ΚΚ Κούβας τις αντιμετώπισε με προσφυγή στην ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και την οικονομική κρίση που προέκυψε μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών κρατών της Ευρώπης που είχε ως συνέπεια η Κούβα να χάσει πλήρως τους οικονομικούς της εταίρους. Επέμενε στην ανάγκη πραγματικής λαϊκής συμμετοχής. Γι' αυτό και η επανάσταση στην Κούβα αντέχει ακόμη.

Επιδείκνυε σεβασμό στους αντιπάλους. Είναι ενδεικτική η επιμονή του στην τήρηση των κανόνων της επαναστατικής ηθικής απέναντι στους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια του επαναστατικού πολέμου.

Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη, τόσο για τους Κουβανούς όσο και για τους επαναστάτες και τους λαούς όλου του κόσμου. Το έργο του, η πολιτική του οξυδέρκεια πρέπει να μελετηθούν συστηματικά και για τις ανάγκες του δικού μας κινήματος. Έχουμε πολλά να διδαχτούμε. Όπως έλεγε ο Φιδέλ, “Η ζωή είναι κενή χωρίς ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τον αγώνα στο όνομά τους”.