Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα καταθέτει πρόσθετο πολεμικό προϋπολογισμό 11,6 δις δολαρίων


Πηγή: cubadebate.cu

Ο Μπάρακ Ομπάμα, αποχωρών πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησε την Πέμπτη από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετο προϋπολογισμό 11,6 δισ. δολαρίων για το ταμείο οικονομικού πολέμου για το 2017. Από το παραπάνω ποσό, το μισό (5,8 δισ.) θα χρησιμοποιηθεί για το ταμείο πολέμου του Πενταγώνου και τα υπόλοιπα 5,8 δισ. αφορούν το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση θα βοηθούσε στην κάλυψη των εξόδων των επιθέσεων στην τρομοκρατική οργάνωση του ισλαμικού κράτους (Daesh στα αραβικά) και για τον πόλεμο που διεξάγεται στο Αφγανιστάν, ο οποίος στοίχισε, μεταξύ 2001 και 2014, τη ζωή 100.000 αφγανών και πακιστανών, σύμφωνα με στοιχεία της Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA).


«Αν και αυτά τα μέτρα επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων εθνικής ασφάλειας στο εξωτερικό, οι δραστηριότητες μας στο εσωτερικό είναι το ίδιο σημαντικές για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και να προστατέψουμε το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογραμμίζει ο Ομπάμα σε επιστολή που απευθύνει στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τον προηγούμενο Μάρτιο, ο αναπληρωτής γραμματέας Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Σερ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα επικέντρωνε τον προϋπολογισμό του 2017 στη θωράκιση των δυνατοτήτων αποτροπής ή υπερίσχυσης επί των μεγαλύτερων αντιπάλων: της Ρωσίας και της Κίνας.

Η πρόταση του Ομπάμα χαιρετίστηκε από τον Υπουργό Άμυνας, Άστον Κάρτερ, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να την εγκρίνει. «Αυτό το σχέδιο αντικατοπτρίζει την εξελικτική φύση της στρατιωτικής εκστρατείας μας κατά της ομάδας Daesh και τις προσπάθειες μας στο Αφγανιστάν», δήλωσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Hill.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γουίλιαμ Μακ Θόρνμπερι, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την πρόταση Ομπάμα ως ανεπαρκή.

«Αν και θα ξαναδούμε με προσοχή την πρόταση, το ποσό δεν ανταποκρίνεται στον αυξανόμενο ρυθμό επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους και δεν κάνει τίποτα για να ξεκινήσει να προσεγγίζει την κρίση προετοιμασίας», υπογράμμισε ο Θόρνμπερι.


(Με πληροφορίες από Hispantv)