Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

To τουρκικό τραπεζικό σύστημα μπλοκάρει πόρους που προορίζονται για βοήθεια στα θύματα του τυφώνα Μάθιου στην Κούβα

Πηγή: cubadebate.cu
Όπως καταγγέλλει η πρεσβεία της Κούβας στην Τουρκία, το τραπεζικό σύστημα της εν λόγω χώρας απαγόρευσε μια μεταφορά χρημάτων στο νησί, εφαρμόζοντας τον βορειοαμερικανικό νόμο. 
Στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα η πρεσβεία αποκάλυψε ότι στην προσπάθειά της να στείλει κάποια χρήματα στην Κούβα, με σκοπό να ανακουφίσουν την ζημιά που υπέστη ο πληθυσμός από τον τυφώνα Μάθιου, το τουρκικό τραπεζικό σύστημα απαγόρευσε την μεταφορά κατ' «εφαρμογή των κανόνων του Γραφείου Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) και του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών». 


Η άρνηση αυτή, που εκδόθηκε στις 12 Σεπτέμβρη, ήρθε να προστεθεί στις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κουβανικής πρεσβείας σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αρνήθηκαν επικαλούμενα τον ίδιο λόγο.

Η πρεσβεία καταγγέλλει κάποια γεγονότα που “επηρεάζουν την ελεύθερη λειτουργία των λογαριασμών της αποστολής μας”, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση αυτή δείχνει για άλλη μια φορά ότι “ ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός δεν είναι απλά ένα διμερές ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας”.

Ο χαρακτήρας ετεροδικίας του διατηρείται, εφαρμόζεται αυστηρά, με ατιμωρησία και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”, προσθέτει το κείμενο.

Η κουβανική πρεσβεία εξέφρασε την ανησυχία τους που τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από μια “φίλη χώρα” που δεσμεύεται στην καταπολέμηση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στην Κούβα από τις ΗΠΑ.

Τέλος επισημαίνεται, ότι το μέτρο πάρθηκε λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 26 Οκτώβρη, μια ιστορική κίνηση ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και γίνεται έκκληση προς την κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας , να απαιτήσουν να δοθεί τέλος σε αυτό το άδικο και εγκληματικό μέτρο.