Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

O λαός του Σαλβαδόρ γιορτάζει τα 36 χρόνια του κόμματος FMLN

Πηγή: telesurtv.net

Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), το Εθνικό Συμβούλιο, η Πολιτική Επιτροπή και τα μέλη του FMLN τίμησαν τους ήρωες και ηρωίδες του λαού του Σαλβαδόρ στην επέτειο των 36 χρόνων από την ίδρυση του επαναστατικού κόμματος.  Μιλώντας στην τελετή μνήμης  στο νεκροταφείο Λα Μπερμέχα στο Σάν Σαλβαδόρ η αναπληρωτής γενική γραμματέας του FMLN Νόρμα Γκεβάρα, επεσήμανε ότι 36 χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος “τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι παραμένουν σε ισχύ, με την ίδια αξία και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν”. 
Οι σύντροφοι μαχητές ρίχτηκαν τότε στον αγώνα ενάντια στην συνεχιζόμενη στρατιωτική καταπίεση, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, είπε η Γκεβάρα, προσθέτοντας ότι “τιμούμε και μνημονεύουμε την θυσία, τις παραδόσεις και τα ιδανικά τους, για να πούμε ότι οι υπάρχουν νέες γενιές για να παραλάβουν τις σημαίες τους”.

Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν (FMLN), καθώς και του προκατόχου του Μαουρίσιο Φούνες επικρίθηκε από την δεξιά του Σαλβαδόρ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον τεχνικό γραμματέα της Προεδρίας, Ρομπέρτο Λορένσα, οι φιλελεύθεροι μιλούν για μια δικτατορία των επτά ετών από το FMLN επειδή δεν έχουν επιχειρήματα να επικρίνουν την κυβέρνηση του Σερέν.

Το FMLN ιδρύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1980 με την ένωση των οργανώσεων: Λαικές Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί, Λαικός Επαναστατικός Στρατός, Εθνική Αντίσταση, Επαναστατικό Κόμμα Εργατων Κεντρικής Αμερικής και Κομμουνιστικό Κόμμα Σαλβαδόρ.

ΟΙ συμφωνίες ειρήνης που υπογράφτηκαν το 1992 στο Μεξικό, έβγαλαν στο προσκήνιο ένα πολιτικό κόμμα και η αντιπαράθεση με τα όπλα έδωσε τη θέση της στην αντιπαράθεση στη μάχη των ιδεών.

Στις 15 Μάρτη 2009 ο Μαουρίσιο Φούνες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, νικώντας την Φιλελεύθερη Ρεπουμπλικανική Εθνικιστική Συμμαχία (Αrena) που κυβερνούσε την χώρα επί δύο δεκαετίες. Από τότε το FMLN έχει προωθήσει μια σειρά φιλολαϊκές πολιτικές, μεταξύ των οποίων η ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, εκπαίδευσης καθώς και στον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων.