Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Βενεζουέλα: O Προϋπολογισμός του 2017 δεν εξαρτάται από το πετρέλαιο


H Bενεζουέλα κινείται όλο και πιο πολύ στην κατεύθυνση υπέρβασης του μοντέλου στήριξης της οικονομίας της στα έσοδα από το πετρέλαιο. Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2017, στηρίζονται κατά 83% στα φορολογικά έσοδα και μόνο το 3,2% στα έσοδα από το πετρέλαιο. Το 11,9% θα χρηματοδοτηθεί από ειδικά μερίσματα και εισφορές των Κρατικών επιχειρήσεων. Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε υπολογίζοντας την μέση τιμή του βενεζολάνικου πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι. 


Στο παρελθόν, το 80% του προϋπολογισμού στηρίζονταν στα έσοδα από το πετρέλαιο, ενώ τώρα από το σύνολο των 8 δις μπολίβαρες των σχεδιαζόμενων εσόδων τα 7 προέρχονται από φορολογικά έσοδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πολιτικό σχέδιο της Βενεζουέλας, το 73,6% του προϋπολογισμού του 2017 θα διατεθούν σε κοινωνικές επενδύσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο κατά την δημόσια παρουσίαση του κειμένου του προϋπολογισμού σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Καράκας, ενώ στο παρελθόν ήταν μόνο 30%.

Η έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού του 2017 μέσω του λαού – τόνισε ο Μαδούρο - αντικατοπτρίζει μια νέα συνειδητοποίηση του λαού που θα τον κάνει ανίκητο για τον επόμενο γύρο με νίκες της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Έπειτα από την λαϊκή έγκριση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αριστόβουλο Ιστούρις θα καταθέσει τον προϋπολογισμό στο Συνταγματικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξ αιτίας της περιφρόνησης που επιδεικνύει η Βουλή στο δικαστικό σώμα.