Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η Ρωσία καταδικάζει τον αποκλεισμό κατά της Κούβας

Πηγή: Telesurtv.net
«Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός κατά της Κούβας έχει απαράδεκτο χαρακτήρα», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και πρόσθεσε ότι «παραμένει σήμερα σε ισχύ παρά την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας».

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποστήριξαν όποτε τέθηκε την πρόταση που κηρύσσει μη ανεκτό τον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της χώρας της Καραϊβικής.

Παρά την μερική άρση ορισμένων περιορισμών του αποκλεισμού, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα «δεν πέτυχε καμιά συγκεκριμένη απόφαση για να τον ακυρώσει στο Κογκρέσο, αν και τουλάχιστον παραδέχτηκε ότι αυτή η πολιτική απέτυχε», είπε ο Λαβρόφ.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι όσο διατηρείται η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, στα ανατολικά της Κούβας, η ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται ακόμα μακριά.
Ο ρώσος αξιωματούχος σχολίασε ότι «η πρακτική των ΗΠΑ να αφήνουν στην άκρη τη διπλωματία και να επιβάλουν το σύνολο των κυρώσεων έχει εδραιωθεί ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών», αλλά πρόσθεσε ότι «κατά τελευταία χρόνια φαίνεται να υπερισχύει η κοινή λογική ανάμεσα στους ευρωπαίους συμμάχους θεωρώντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι ασυνεπής και παράνομη».