Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Η Λατινική Αμερική πρώτη περιοχή του κόσμου ελεύθερη από την ιλαρά

Πηγή: telesurtv.net
Χάρη στις εκστρατείες πρόληψης και εμβολιασμού τα τελευταία 22 χρόνια, η Λατινική Αμερική είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου που ανακηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ελεύθερη από τον ιό της ιλαράς.

Η δήλωση αυτή δημοσιοποιήθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Διοικητικού Συμβουλίου του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας που είναι το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ και συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα με τους υπουργούς Υγείας των χωρών της ηπείρου.

Πριν από αυτήν την ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, Φρανσίσκο Μπεκέρα, δήλωσε ότι η πρόληψη πρέπει να συνεχιστεί γιατί μπορεί να έρθει πάλι η ασθένεια από άλλες περιοχές του κόσμου που εξακολουθεί να υπάρχει.

Η μελέτη σχετικά με τα αποτελέσματα της εξάλειψης του ιού της ιλαράς στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική εκτιμά ότι ο εμβολιασμός οδήγησε στην πρόληψη 3,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων ιλαράς και 16 χιλιάδων θανάτων στην περιοχή, ανάμεσα στα έτη 2000-2020.

Η στρατηγική του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνει τρία στάδια:

Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιείται μια πανεθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών από 1 έως 14 ετών.

Το δεύτερο στάδιο ενισχύει αυτό το έργο μέχρι να καλυφτεί κατ ελάχιστο, το 95% των βρεφών.

Στο τρίτο στάδιο πραγματοποιούνται μαζικές εκστρατείες κάθε τέσσερα χρόνια με στόχο να εμβολιαστεί το 90% των μικρών παιδιών, 1-4 ετών, με μια δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πριν από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού το 1980, η ιλαρά προκαλούσε περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο την κόσμο και στην Αμερική προκάλεσε την οκταετία 1971-1979, 101.800 θανάτους.


Εκείνη την εποχή, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής κατέγραφαν 220.000 κρούσματα ιλαράς τον χρόνο. Σε 35 χρόνια υπήρξε μία μείωση κατά 95%, από 4.5 εκατομμύρια το 1960 σε περίπου 244.700 το 2015.