Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη Κουβανών βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες


Βρυξέλλες – Αντιπροσωπεία της Κούβας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Άννα Μαρία Μαρί Ματσάδο, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην βελγική πρωτεύουσα στα πλαίσια της επίσκεψής της στο Βέλγιο.

Η κουβανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη καθώς και από άλλες κοινοβουλευτικές αρχές και αξιωματούχους.

Κατά την συνάντηση, η Μαρί Ματσάδο ενημέρωσε τους συνομιλητές της για το νομοθετικό έργο του κουβανικού κοινοβουλίου, ως μέρος της διαδικασίας επικαιροποίησης του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα της Καραϊβικής.

Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο νησί για την τελειοποίηση του δημοκρατικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα και συζήτησε σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Σε αυτό το πνεύμα, επισημαίνεται σε ένα διπλωματικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε: “η επίσκεψη των κουβανών βουλευτών στις Βρυξέλλες, αποτελεί μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης καλύτερων σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της ισότητας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού”.

Από την άλλη, η Μαρί Ματσάδο και οι βουλευτές που την συνοδεύουν (Γιολάντα Φερέρ και Λάσαρο Μπαρέρο) αναφέρθηκαν στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που διατηρούν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας, παρά την συντριπτική διεθνή απόρριψη.

Σε αυτά τα πλαίσια τόνισαν ότι τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να επηρεάζουν στον κουβανικό λαό καθώς και την πλήρη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν γίνει στόχος μονομερών μέτρων εξαναγκασμού.

Η Μαρί Ματσάδο γνωστοποίησε επίσης την πρόσφατη έκκληση των κουβανών βουλευτών προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας και τους κοινοβουλευτικούς όλου του κόσμου, να απευθυνθούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και να ζητήσουν το τέλος του αποκλεισμού.

Η επίσκεψη της κουβανικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος βρέθηκε τον περασμένο Γενάρη στην Αβάνα, συνοδευόμενος από αρκετούς ευρωβουλευτές.

Στα πλαίσια μιας ευρείας ατζέντας εργασίας, η κουβανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Λουί Μισέλ, συν- πρόεδρο της Κοινής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΑΚΕ -ΕΕ (Ασίας, Καραϊβικής, Ειρηνικού – Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την βούλησή τους να συνεχίσουν να ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Αβάνας και του κοινοτικού μπλοκ. Η αντιπρόεδρος Μαρί Ματσάδο επανέλαβε την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο Λουίς Μίτσελ στην προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνάντηση συζήτησαν επίσης και άλλα θέματα, όπως η ανάγκη τερματισμού του αποκλεισμού και η επιστροφή του εδάφους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που κατέχει παράνομα και ενάντια στην θέληση του κουβανικού λαού, η Ουάσινγκτον.
(Με πληροφόρηση από το Πρακτορείο Prensa Latina)





Foto: Prensa Latina