Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί" ζητά την άρση του αποκλεισμού (εμπάργκο) ενάντια στην Κούβα


Άμεση άρση του παράνομου και απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα. 

Επιστροφή στη Δημοκρατία της Κούβας του εδάφους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που κατέχουν παράνομα οι ΗΠΑ. 


Αποζημίωση της Κούβας για τις οικονομικές επιπτώσεις των ανωτέρω.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εξακολουθεί να ισχύει

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νέο περιορισμένο πακέτο χαλάρωσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει εδώ και πάνω από μισό αιώνα η αυτοκρατορία μέσω του αποκλεισμού (εμπάργκο) στο ηρωικό νησί της Επανάστασης.

Τα μέτρα αυτά (κοινές ιατρικές έρευνες, δυνατότητα άδειας εισαγωγής κουβανικών φαρμάκων στις ΗΠΑ, αύξηση ορίου αγορών των επισκεπτών στην Κούβα κ.α.) είναι ανεπαρκή και περιορισμένα όπως και τα αντίστοιχα προηγούμενα, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν σοβαρές απαγορεύσεις (χρήση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο της Κούβας, απαγόρευση ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, εισαγωγής κουβανικών προϊόντων στις ΗΠΑ κ.α.), οι οποίες θα μπορούσαν να αρθούν άμεσα από την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι ο αποκλεισμός (εμπάργκο) είναι σε πλήρη ισχύ και ότι, παρότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα είναι ανεπαρκή. Επιπλέον, επαναλαμβάνεται η επιδίωξη παρέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Κούβας με δηλωμένο σκοπό την αλλαγή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που οι Κουβανοί έχουν ελεύθερα επιλέξει, πράγμα απαράδεκτο.

Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση τώρα αυτών των μέτρων, εν όψει της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης της Κούβας στον ΟΗΕ για τον τερματισμό του αποκλεισμού, επιδιώκει να δώσει την αίσθηση στη διεθνή κοινότητα ότι η πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει απέναντι στην Κούβα. Πρόκειται για μια ψηφοφορία που χρόνο με τον χρόνο ισχυροποιεί την δίκαια υπόθεση της Κούβας στη διεθνή κοινότητα και οδηγεί τις ΗΠΑ σε απομόνωση, έχοντας μείνει η μόνο χώρα (μαζί με τον πιστό της χωροφύλακα, το Ισραήλ) που καταψηφίζει στον ΟΗΕ αυτήν την έκθεση.

Γι αυτό, ενώνουμε για άλλη μια φορά την φωνή μας με το προοδευτικό κίνημα αλληλεγγύης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και απαιτούμε:

  • Άμεση άρση του παράνομου και απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα. 
  • Επιστροφή στη Δημοκρατία της Κούβας του εδάφους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που κατέχουν παράνομα οι ΗΠΑ. 
  • Αποζημίωση της Κούβας για τις οικονομικές επιπτώσεις των ανωτέρω.
18/10/2016
Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί”

http://josemartigr.blogspot.gr/ , josemartigr@gmail.com