Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Οι κολομβιανοί ψηφίζουν σήμερα για την ειρήνη ή τον πόλεμο

Πηγή: telesurtv.net
 
Περισσότερα από 34 εκατομμύρια κολομβιανοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, "Ναι" για να γίνει ειρήνη ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας κα τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) ή "Όχι" για να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Το "Ναι", που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το "Όχι", το οποίο έχει κύριο προπαγανδιστή τον πρώην πρόεδρο και νυν γερουσιαστή, Άλβαρο Γκαρσία Ουρίβε. 


Συγκεκριμένα, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων Ipsos, Datexco y C&C ανακοίνωσαν ότι το "Ναι" κυμαίνεται μεταξύ 55 και 66% ενώ το "Όχι" μεταξύ 34 και 38%.

Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε το λαό να υποστηρίζει το Τελικό Σύμφωνο Ειρήνης με τις FARC-EP, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας.

Συνολικά, 34.899.945 κολομβιανοί καλούνται στις κάλπες για να σημειώσουν "Ναι" ή "Οχι" στο ψημοδέλτιο με την ερώτηση "Υποστηρίζετε την τελική συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης και την οικοδόμηση μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης;".

Για τους κολομβιανούς, θα είναι η πιο ειρηνική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 60 ετών στην εκλογική ιστορία της χώρας.





Σχετική ανάρτηση: 
Υπογράφτηκε η συμφωνία για την ειρήνη στην Κολομβία βάζοντας τέλος σε 52 χρόνια πολέμου