Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

New York Times: Η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα είναι αναχρονιστική και παράλογη

Πηγή: Cubadebate

Η μεταναστευτική  πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την Κούβα είναι αναχρονιστική και παράλογη, επηρεάζει τις σχέσεις με γειτονικές χώρες και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές πολλές ανθρώπινων όντων, υπογραμμίζει άρθρο σύνταξης (editoral) της εφημερίδας The New York Times.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στην επιστολή που έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα εννέα λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις στον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, έτσι ώστε να μπει τέλος στην ιδιαίτερη μεταχείριση για τους κουβανούς, την οποία χαρακτηρίζουν πολιτική διάκρισης και μεγάλο κίνητρο στα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking) στην περιοχή.

Σε μια ασυνήθιστη – όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα – επιστολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Μεξικού, Νικαράγουας, Παναμά και Περού ζήτησαν συνάντηση σε υψηλό επίπεδο για να συζητηθούν αυτές οι διευθετήσεις, που προωθούν μια ροή «άτακτη, μη ομαλή και μη ασφαλή» κουβανών πολιτών διαμέσου των χωρών τους.


Η πολιτική «στεγνά πόδια, βρεγμένα πόδια» επιτρέπει στους πολίτες από το νησί της Καραϊβικής που φτάνουν σε έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών να μπορούν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι μετά από ένα έτος και να αιτηθούν την ιθαγένεια μετά από έξι, ενώ όσοι συλλαμβάνονται στη θάλασσα επαναπροωθούνται.

Οι Times τονίζουν ότι αυτή η μετανάστευση προκάλεσε δραστηριότητες trafficking κατά μήκος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γι’ αυτό το λόγο και αυτές οι χώρες υποχρεώθηκαν να παρέχουν άσυλο, συχνά για πολλούς μήνες, στους χιλιάδες κουβανούς που μένουν ακινητοποιημένοι στο δρόμο.

Παρόλο που ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πήρε μέτρα για να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κούβα, απορρίπτει κάθε αλλαγή στις μεταναστευτικές διευθετήσεις προς την «Μεγίστη των Αντιλλών», και αυτή η καθυστέρηση επιδεινώνει αυτό το δύσκολο πρόβλημα, προσθέτει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Αν η εν ενεργεία κυβέρνηση αρνείται να δράσει, θα πρέπει να το κάνει η επόμενη, η οποία θα αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017, καταλήγει το κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες [31/8] στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας και εμφανίστηκε σήμερα [1/9] στην ιστοσελίδα της.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκλείει το Κογκρέσο να αναθεωρήσει το «Νόμο Κουβανικής Προσαρμογής» [1], που ισχύει από το 1966.

Η Γενική Διευθύντρια Ηνωμένων Πολιτειών του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, Χοσεφίνα Βιντάλ, θεωρεί ότι ο παραπάνω νόμος και η πολιτική «στεγνά πόδια – βρεγμένα πόδια» βρίσκονται σε αντίφαση με τις μεταναστευτικές συμφωνίες μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών, και αποτελούν το βασικό κίνητρο για την παράνομη μετανάστευση και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

  
[1] Ο οποίος στην αργκό λέγεται και «στεγνά πόδια, βρεγμένα πόδια» - βλ. 4η παράγραφο πιο πάνω.

 



Σχετικές αναρτήσεις:
Η οδύσσεια του “αμερικάνικου ονείρου” (Μέρος Πρώτο)
Η οδύσσεια του “αμερικάνικου ονείρου” (Μέρος Δεύτερο)