Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Eθνικοποίηση των ιδιωτικών συνεταιρισμών εξόρυξης στην Βολιβία


H κυβέρνηση της Βολιβίας υπέγραψε την Πέμπτη ένα διάταγμα με το οποίο “επανέρχονται σε κρατική ιδιοκτησία” οι περιοχές που εκμεταλλεύονται οι συνεταιρισμοί εξόρυξης που βρίσκονται σε σύγκρουση, κατά την οποία δολοφόνησαν την περασμένη εβδομάδα έναν υφυπουργό, δήλωσε ο υπουργός εξόρυξης Σέζαρ Ναβάρο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Ναβάρο ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης αυτήν,  καθώς και άλλες ρυθμιστικές αποφάσεις για τους συνεταιρισμούς εξόρυξης, που την περασμένη εβδομάδα οργάνωσαν τις βίαιες συγκρούσεις.

Οι περιοχές που επιστρέφουν στην εξουσία του Κράτους είναι εκείνες που μεταφέρθηκαν σε ιδιώτες, μέσω κοινοπραξιών και συμβάσεων μίσθωσης ή υπεκμίσθωσης, μεταδίδει το ειδησιογραφικό πρακτορείο EFE.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο θέσπισε ότι θα πραγματοποιηθεί έλεγχος από τις αρχές και θα επανέλθουν στην ιδιοκτησία του Κράτους οι περιοχές στις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί εξορυκτική δραστηριότητα, προσέθεσε ο υπουργός Ναβάρο.

Με βάση το νέο διάταγμα, οι συνεταιρισμοί οφείλουν στο εξής να ενημερώνουν την κυβέρνηση σχετικά με τον όγκο και την αξία της παραγωγής τους, καθώς και για το πόσα εισοδήματα αποκτούν, ώστε να γίνεται δίκαιη κατανομή τους στα μέλη των συνεταιρισμών.

Η κυβέρνηση δεν ανέφερε αναλυτικά ποιες είναι οι εθνικές ή ξένες ιδιωτικές μονάδες που επηρεάζονται από τις ληφθείσες αποφάσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερες από 30 τέτοιες συμβάσεις.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά τις σοβαρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι ανθρακωρύχοι των συνεταιρισμών, οι οποίες τερματίστηκαν με την δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών Ροντόλφο Ιγιάνες και τον θάνατο τεσσάρων ανθρακωρύχων.

Τρεις από τους ανθρακωρύχους τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες και ένας τέταρτος από έκρηξη δυναμίτη, λόγω κακού χειρισμού του.

ΥΓ: Ο Εβο Μοράλες σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία με τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2020, σεβόμενος την απόφαση του δημοψηφίσματος της 21ης Φλεβάρη 2016, που δεν επέτρεψε 3η συνεχόμενη θητεία για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Βολιβίας. Παρόλα αυτά, καλλιεργητές κόκας άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές από τις 22 Αυγούστου για διενέργεια νέου δημοψηφίσματος που να τροποποιεί την επίμαχη διάταξη του συντάγματος προ των εκλογών του 2019.