Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βενεζουέλα παρουσίασε αποδείξεις για την απόπειρα πραξικοπήματος


O Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε στην συγκέντρωση της 1ης Σεπτέμβρη ότι συνελήφθησαν 92 πάνοπλοι παραστρατιωτικοί σε καταυλισμό 500 μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκες παρουσίασε στο διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στη χώρα, τις αποδείξεις σχετικά με τα βίαια σχέδια τομέων της δεξιάς, στην κινητοποίηση της 1ης Σεπτεμβρίου. 

Όπως τόνισε η υπουργός, είχε προετοιμαστεί σενάριο επέμβασης στη Βενεζουέλα. Έχουμε δει τον πόνο που υπάρχει σε άλλες περιοχές, η τρομοκρατία καταστρέφει τις χώρες και πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η δράση του προέδρου Μαδούρο, ματαίωσε τα βίαια σχέδια που εξυφαίνονταν ενάντια σε πολίτες που έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά”, δήλωσε η Ροντρίγκες. Επέμενε ότι η κυβέρνησή της διατηρεί ακόμα ανοιχτό τον διάλογο, γι αυτό “εδώ είμαστε, περιμένοντας την αντιπολίτευση να παύσει και να παραιτηθεί από βίαιες ενέργειες ενάντια στον Μαδούρο”.




Προσέθεσε επίσης, ότι στην χώρα υπάρχουν κανόνες μετανάστευσης, όπως και σε όλες τις χώρες, “πρέπει να είναι σεβαστοί οι νόμοι, χωρίς εξαίρεση, γι' αυτό υπάρχει το Κράτος, για να το εξασφαλίζει”, δήλωσε η υπουργός αναφερόμενη στους διεθνείς ανταποκριτές που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην χώρα, λόγω έλλειψης μεταναστευτικών εγγράφων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης, Νέστωρ Ρεβερόλ, παρουσίασε δύο βίντεο, ένα στο οποίο εμφανίζονται παραστρατιωτικοί σε καταυλισμούς και μονοπάτια προσέγγισης στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες. Και στο άλλο, εμφανίζονται οι μικρές εστίες βίαιων ενεργειών στο Ανατολικό Καράκας, που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης.


"Χάρη στο έργο των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες [...] Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε νικήσει το πραξικόπημα και την βία στη Βενεζουέλα" δήλωσε ο Ρεβερόλ. 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στους παραστρατιωτικούς καταυλισμούς κατασχέθηκαν όπλα διαφορετικού διαμετρήματος, πολεμικό υλικό και εκρηκτικά. "Βρέθηκε ένα τουφέκι 5-56, 1500 μέτρων βεληνεκούς, για χρήση ελεύθερου σκοπευτή με τηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας και σιγαστήρα,  όπλο που θεωρείται ότι χρησιμοποιείται σε στοχευμένες δολοφονίες.


Στις βίαιες ενέργειες που καταγράφηκαν σε διάφορα σημεία του Ανατολικού Καράκας τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, σημειώθηκαν ζημιές σε ένα περιπολικό και σε κάμερες από βόμβες μολότοφ και τοποθετήθηκαν "guallas" (ατσάλινα συρματόσχοινα κάθετα στο δρόμο με σκοπό την αποκεφαλισμό μοτοσικλετιστών). 
Tiς προηγούμενες ημέρες πριν την 1η Σεπτέμβρη, οι αρχές ασφαλείας κατάσχεσαν από τον πρώην δήμαρχο Daniel Ceballos, ψηφιακά αρχεία που αποκαλύπτουν το αποσταθεροποιητικό σχέδιο της 1ης Σεπτέμβρη.

O Ceballos ήταν έγκλειστος σε φυλακή στο κέντρο της Βενεζουέλας, γιατί είχε ηγηθεί στα σχέδια πραξικοπήματος του 2014 και τα βίαια επεισόδια στους δρόμους που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, τις γνωστές "guarimbas" (παγιδευμένα με εκρηκτικά ή φυλασσόμενα από ελεύθερους σκοπευτές οδοφράγματα). 
Από τον περασμένο Αύγουστο ευνοήθηκε με μετατροπή της κράτησής του σε κατ΄οίκον περιορισμό και από την κατοικία του πήρε μέρος στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος. 
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τον φυλάκισε και πάλι, γιατί επιπλέον, επιχειρούσε να δραπετεύσει από τον κατ' οίκον περιορισμό.
Στα ψηφιακά έγγραφα που κατασχέθηκαν - μεταξύ πολλών άλλων -  μια ατζέντα με εξατομικευμένα τα καθήκοντα της δεξιάς.
Από εκεί προέκυψε η σύλληψη του Yon Goicoechea, ηγέτη της οργάνωσης "Voluntad Popular" και του Carlos Melo της οργάνωσης "Avanzada Progresista" στους οποίους κατασχέθηκαν εκρηκτικά.