Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Προς εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή: www.granma.cu

Βρυξέλλες - Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρότεινε στις χώρες μέλη της την υιοθέτηση μιας πολιτικής συμφωνίας και συνεργασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με την χώρα της Καραϊβικής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina.
   H ανώτατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε την Πέμπτη κατά την παρουσίαση του σχετικού εγγράφου ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης και εποικοδομητικής κοινής εργασίας Κούβας και ΕΕ και “σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής” στις σχέσεις των δύο πλευρών. 

Μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αναφέρει ότι η Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας με την Κούβα (PDCA) θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών, πριν την υπογραφή της η οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αναφέρεται επίσης ότι το σύμφωνο ανοίγει νέους δρόμους για να υποστηρίξει την διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού της Κούβας, την βιώσιμη ανάπτυξη , τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και στην αναζήτηση κοινών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις.
   Η Μογκερίνι υπογράμμισε επίσης ότι “η συμφωνία δημιουργεί ένα σαφές κοινό πλαίσιο για να ενταθεί ο διάλογος , μια μεγαλύτερη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και μια πολύτιμη βάση ανάπτυξης κοινής δράσης σε περιφερειακή και διεθνή θέματα”.
   Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας η έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας θα σημάνει το τέλος της λεγόμενης “κοινής θέσης” κατά της Κούβας , που από το 1996 διέρρηξε τους δεσμούς της Ένωσης με την χώρα της Καραϊβικής. 
   Με την έγκριση της PDCA θα κορυφωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2008 ανάμεσα στα δύο μέρη, με στόχο την επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας σε κοινή βάση, χωρίς όρους, διακρίσεις και πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και την ισότητα των Κρατών.


Σχετικές αναρτήσεις: