Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΑ

Έκκληση ενότητας προς όλους τους επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής.
Πηγή: www.pcperuano.com/
Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες* εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και επαναστατικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που συνήλθαμε στην πόλη Λίμα (Περού) στις 26, 27 & 28 Αυγούστου 2016 στην Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Επαναστατικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, χαιρετίζουμε την οργάνωση και προετοιμασία αυτής της συνάντησης από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού και το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα “Κόκκινη Πατρίδα” και τους συγχαίρουμε για τις προσπάθειες που καταβάλουν για την ενότητα των κομμουνιστών και της αριστεράς του Περού.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τα 90α γενέθλια του κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, παράδειγμα επαναστατικής συμπεριφοράς και δέσμευσης για τον λαό του και για όλους τους αγωνιστές της ηπείρου μας. Επιπλέον, με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να εκφράσουμε την συνεπή μας αλληλεγγύη με τον λαό της Κούβας και να απαιτήσουμε τον τερματισμό του εγκληματικού αποκλεισμού που εξακολουθεί να υφίσταται.

Χαιρετίζουμε την συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία και καλούμε να παρακολουθήσουμε με αλληλεγγύη και πολύ προσοχή την υλοποίησή της.

Πολιτιστική κρίση του καπιταλισμού και ιμπεριαλιστική επιθετικότητα
Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία του καπιταλισμού. Αποτέλεσμα αυτής της ίδιας, είναι ο ιμπεριαλισμός να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επιθετικός, να επιμένει στην αποικιοκρατική του πολιτική, όπως στο Πουέρτο Ρίκο, στης Νήσους Μαλβίνες και αλλού. Την ίδια στιγμή πραγματοποιεί μια βίαιη επίθεση ενάντια στην κυριαρχία των εθνών, στα δικαιώματα των λαών και στην παγκόσμια ειρήνη. Παράλληλα ενθαρρύνει την αντικομμουνιστική πολιτική και ρητορική και προωθεί φασιστικές και ξενοφοβικές ομάδες.
Η σημερινή πραγματικότητα της Λατινικής Αμερικής χαρακτηρίστηκε, από τα τέλη της δεκαετίας του 90, ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση του νεοφιλελευθερισμού και κατάφερε σε αρκετές χώρες την εγκατάσταση στην κυβέρνηση προγραμμάτων προοδευτικού και αριστερού χαρακτήρα. Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια ήταν η επανεγκατάσταση της ιδέας της Μεγάλης Λατινοαμερικάνικης Πατρίδας (Patria Grande latinoamericana) και η μεγάλη δυναμική που έλαβαν οι διαδικασίες ενοποίησης στην ήπειρο.
Αυτή ήταν η βασική κινητήρια δύναμη στην περιοχή πίσω από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Για τους κομμουνιστές και τους επαναστάτες, αυτή εξακολουθεί να παραμένει μια σημαντική σημαία, καθώς συνδέεται έντονα με τον διεθνισμό που έχουμε εξασκήσει πάντα. Σήμερα η περιοχή μας υπόκειται την αντεπίθεση της αυτοκρατορίας και επηρεάζεται έντονα από αυτήν.

Η σημερινή αντεπίθεση του ιμπεριαλισμού
Ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός αναπτύσσει έναν πολύπλοκο συνδυασμό στην αντεπίθεσή του ενάντια στην Δική μας Αμερική: Στρατιωτική ισχυροποίηση, διαρκείς απειλές με την εξάπλωση των στρατιωτικών βάσεων σε συνδυασμό με μιντιακή και πολιτιστική επίθεση που προσπαθεί να “νομιμοποιήσει” και να κάνει “φυσικά αποδεκτή” την στρατιωτική διείσδυση και την ιδεολογική κυριαρχία πάνω στους λαούς, τα εδάφη μας και τους στρατηγικούς φυσικούς μας πόρους.
Τα πετρελαϊκά, υδάτινα και ορυκτά αποθέματα και η βιοποικιλότητα στα εδάφη μας, αποτελούν το βασικό κίνητρο αυτής της πολιτικής και στρατιωτικής αντεπίθεσης. Ένα παράδειγμα γι αυτό, είναι ότι προσπαθεί να επιβάλει συμφωνίες, όπως η Συμμαχία του Ειρηνικού, η TISA και η TTP, που σαφώς εκφράζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η έννοια του ολοκληρωτικού ή της τέταρτης γενιάς πολέμου, συνδυάζει πολέμους συμβατικούς, ασύμμετρους, ψυχολογικούς, πολιτικούς και μιντιακούς, με στόχο να διαχωρίσουν τις κοινωνίες και τους λαούς μας , με την ψευδαίσθηση ότι το χάος ελέγχεται από αυτούς σε συνάρτηση με την λεηλασία των πόρων μας και την υπέρ-εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται από την βίαιη καταστολή των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εξελίσσεται στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται τα πραξικοπήματα νέου τύπου, που ήδη επικράτησαν στην Ονδούρα και στην Παραγουάη και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Βραζιλία. Καθώς επίσης και οι τελευταίες εκλογές στην Αργεντινή, όπου μια ισχυρή εκστρατεία αποσταθεροποίησης καταστρώθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αξιοποιώντας τα όρια και τις αδυναμίες της διαδικασίας στην Αργεντινή, πράγμα που οδήγησε στην εκλογική νίκη της Δεξιάς σε αυτή την χώρα. Σε αυτά, θα πρέπει βεβαίως να προσθέσουμε τα επιδιωκόμενα πραξικοπήματα στην Βενεζουέλα, την Βολιβία, το Σαλβαντόρ και το Εκουαδόρ. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης εντάσσεται η προσπάθεια ματαίωσης της ανάληψης της περιοδικής προεδρίας της MERCOSUR από την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, για το διάστημα που της αναλογεί με βάση τους κανόνες και το καταστατικό αυτής της περιφερειακής οργάνωσης ενοποίησης.
Αυτή η ιμπεριαλιστική αντεπίθεση, όπως ήδη είπαμε, που κάθε φορά εκφράζεται και πιο βίαια στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια περιοχή που εξακολουθούν να θεωρούν την “πίσω αυλή” τους.

Προκλήσεις για να προωθηθεί η ενότητα
Η καπιταλιστική κρίση έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανισότητα, φτώχεια και αδικία σε όλο τον κόσμο. Έχει σαφώς αποτύχει να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και από την άλλη πλευρά είναι η αιτία πολλών από αυτά.
Μπροστά σε αυτό που έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης για την οικοδόμηση ενός πολιτικού προγράμματος που αντιμετωπίζει έννοιες, αξίες και πολιτικές προβλέψεις που μας αντιστοιχούν για να καθοδηγήσουμε τις αλλαγές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Σε όλες τις χώρες μας το ζήτημα της ενότητας είναι το κομβικό στοιχείο για να προωθήσουμε την οικοδόμηση εναλλακτικών, πραγματικά λαϊκών και μετασχηματιστικών στην υπηρεσία των λαών μας.
Για τους κομμουνιστές και τους επαναστάτες, η ενότητα πρέπει να οικοδομείται από την πραγματική βάση του κοινωνικού υποκείμενου της αλλαγής, στη βάση της εργατοαγροτικής και λαϊκής συμμαχίας, που θα διαρθρώνει όλα τα καταπιεσμένα, αποκλεισμένα τμήματα, αυτούς που υπόκεινται διακρίσεις, της περιοχής μας.
Γι αυτό και υπερασπιζόμαστε και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για πολιτική και κοινωνική ενότητα, που αναπτύσσονται στην ήπειρό μας. Η εμπειρία των πολιτικών μετώπων της αριστεράς που έχουν κατορθώσει να διαρθρώσουν κοινωνικές δυνάμεις πάνω σε ένα πρόγραμμα αλλαγής, είναι ένα σαφές παράδειγμα προς μίμηση.
Αναζητούμε προγραμματικές συγκλήσεις επιβεβαιώνοντας ότι η μόνη βιώσιμη λύση ενάντια στον καπιταλισμό είναι ο σοσιαλισμός.
Πρόταση που εμπεριέχει την πραγματική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες και δίκαιη κατανομή του πλούτου, το σεβασμό στο περιβάλλον, το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για την εξέλιξη της κοινωνίας. Μας καθοδηγεί η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των καταπιεσμένων και αυτών που υπόκεινται διακρίσεις, η πάλη για τον σοσιαλισμό βασισμένη στην επαναστατική ηθική και στις αξίες της.
Απευθύνουμε έκκληση ενότητας προς όλους τους επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να την οικοδομήσουμε όπου δεν υπάρχει και να την ενισχύσουμε όπου υπάρχει ήδη. Για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την εθνική κυριαρχία και την ισότητα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚH ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

  • Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Κόκκινη Πατρίδα)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας (PCC)
  • Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV)
  • Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό Βολιβίας (MAS)
  • Κόμμα των Εργατών της Βραζιλίας (PT)
  • Συμμαχία Χώρα του Εκουαδόρ
  • Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Νικαράγουα (FSLN)
  • Mέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Farabundo Marti Eλ Σαλβαδόρ (FMLN)
  • Ευρύ Μέτωπο Ουρουγουάης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
  • Αλληλέγγυο Κόμμα της Αργεντινής
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάη
  • Φόρουμ του Σαν Πάολο
  • Επαναστατικό Κόμμα Μεξικό
  • Δημοκρατικό Κόμμα Μεξικό
  • Κόμμα Εργασίας Μεξικό


Σχετική ανάρτηση: