Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ιράν στην Κούβα - Συναντήσεις με Ραούλ και Φιντέλ

Πηγή: Cubadebate

Ο αρχηγός του στρατού, Ραούλ Κάστρο Ρους, Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας τον Εξοχότατο δρ. Χασάν Ρουχανί, Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα, συνοδευόμενος από επιτελείο υπουργών. Ο ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε και με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Σε εγκάρδιο περιβάλλον, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την καλή κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα σε Κούβα και Ιράν και επανέλαβαν την πρόθεση να συνεχίζουν να αναπτύσσουν δεσμούς συνεργασίας και ανταλλαγής ανάμεσα στα δύο έθνη. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.


Αργότερα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της φαρμακευτικής και της ιατρικής τεχνολογίας, ανάμεσα στα υπουργεία υγείας των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Ρουχανί επισκέφτηκε ακόμα τον κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους. Ο υψηλός προσκεκλημένος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται την Κούβα και εκδήλωσε το θαυμασμό του για τον αγώνα, τα επιτεύγματα και την ανιδιοτελή βοήθεια της Κούβας προς άλλους λαούς.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάλυση της πολυπλοκότητας της διεθνούς κατάστασης, και υπογράμμισαν τη σημασία της παραγωγής τρομίμων σε έναν κόσμο απειλούμενο από την κλιματική αλλαγή, την αδιάκοπη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τους κινδύνους που απειλούν την ειρήνη, καθώς και το ρόλο των κυβερνήσεων και των λαών απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, στους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Ο Φιντέλ και ο Χασάν Ρουχανί ολοκλήρωσαν την φιλική συνάντηση με τις πιο ειλικρινείς ευχές συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς του Ιράν και της Κούβας.