Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Bahamas Leaks συνδέουν τον Μάκρι με εταιρίες offshore

Πηγή: Telesur

Το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε την Τετάρτη (21/9) τις εταιρίες offshore του ομίλου SOCMA (Sociadad Macri), που ανήκουν στον πατέρα του σημερινού προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, και στον πρώην πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα.

Οι διαρροές του ICIJ δείχνουν ότι ο όμιλος SOCMA, εταιρία συμμετοχών της οικογένειας Μάκρι, επένδυσε 10 εκ. δολάρια στην εταιρία ViajeYa.com, με αντικείμενο τον online τουρισμό και έτος ίδρυσης το 2000, όταν ο Μάκρι δεν ήταν ακόμα πρόεδρος της εταιρίας αλλά μέτοχος.


Οι Μάκρι είχα χρηματοδοτήσει την εταιρία μέσω του επενδυτικού ταμείου Galicia Advent Socma Private Equity, καταγραμμένου στο μητρώο των νήσων Καϊμάν το 1998 κα το 2000.

Το ICIJ επαλήθευσε ότι η ιδρυτική πράξη της SOCMA υπογράφηκε στις 25 Απρίλη 2000 στο Νασάου, την πρωτεύουσα του φορολογικού παράδεισου των νησιών Μπαχάμες, και φέρει την υπογραφή του Ντανιέλ Εντουάρντο Φαλκόν, πρώην διευθυντή του Galicia Advent Socma Private Equity Fund.

Τα στοιχεία που συνδέουν τις οικογένειες Μάκρι και Ντε λα Ρούα στο μητρώο εταιριών στις Μπαχάμες, απέκτησε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Süddeutstche Zeitung, και τα μοιράστηκε με το ICIJ. Τα στοιχεία αυτά περιέχουν πληροφορίες περί 175.000 εταιριών, ιδρυμάτων και ταμείων αρωγής που έχουν σχηματιστεί στις Μπαχάμες μεταξύ 1990 και 2016, καθώς και των διευθυντών και δικαιούχων τους.

Στις 3 Απριλίου 2016 δεκάδες πολιτικών, αθλητών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο εμφανίστηκαν καταγραμμένοι σε εταιρίες των φορολογικών παραδείσων, όπως αποκάλυψε η διαρροή περισσότερων από 11 εκατομμυρίων εγγράφων ως αποτέλεσμα της έρευνας Panama Papers, που δημοσιοποίησε το ICIJ.