Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η 17η Σύνοδος Κορυφής του Κινήματος Αδέσμευτων Χωρών στο Καράκας

Πηγές: mppre.gob, rnv.gob.ve

H 17η Σύνοδος Κορυφής του Κινήματος Αδέσμευτων Χωρών (MNOAL-Movimiento de Países No Alineados) που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη στο νησί Μαργαρίτα στη Βενεζουέλα, βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι μία από τις προτεραιότητες της Βενεζουέλας, της τρίτης λατινοαμερικάνικης χώρας που θα ηγηθεί του κινήματος και της οποίας η θητεία θα αρχίσει αυτό το μήνα και θα διαρκέσει μέχρι το 2019. 
  Η Βενεζουέλα εντάχθηκε στο κίνημα των Αδέσμευτων Χωρών το 1964 ως παρατηρητής και έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος το 1989 στην Σύνοδο Κορυφής του Βελιγραδίου. 


Το Ιράν, κατά την διάρκεια της προεδρίας του στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, τόνισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ ώστε να εγκαταλείψει τα δύο μέτρα και σταθμά στις διεθνείς σχέσεις και να προχωρήσει στην οικοδόμηση ενός πιο διάφανου και αποτελεσματικού συστήματος.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Nτέλσι Ροντρίγκες Γκόμες, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ουσία του κινήματος των Αδεσμεύτων είναι ο αντιιμπεριαλισμός, η αντιαποικιοκρατία και η αναζήτηση της παγκόσμιας ειρήνης, θεμελιώδεις πυλώνες της Μπολιβαριανής Διπλωματίας για την Ειρήνη, που αποτελούν και τις θεμελιώσεις αρχές του MNOAL από την ίδρυσή του στο Βελιγράδι το 1961.

Αναφέρθηκε επίσης στον ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κατά την διάρκεια της 7ης Συνόδου Κορυφής στο Νέο Δελχί το 1983, κάλεσε σε “ακούραστη πάλη για την ειρήνη” καθώς και στον κομαντάντε Ούγκο Τσάβες που στην 13η Σύνοδο Κορυφής στην Κούβα το 2006, δήλωσε ότι “είναι εφικτός ένας κόσμος όπου θα κυριαρχεί η αδερφοσύνη”.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά- δήλωσε η υπουργός- επικεντρώνεται στην υπεράσπιση και προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, που είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος καθώς και στην προώθηση μας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης.