Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

To “Eυρύ Μέτωπο” του Περού ενάντια στην είσοδο στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα


Πηγή: www.radiohc.cu/

Λίμα – Το Ευρύ Μέτωπο (Frente Amplio) του Περού καταψήφισε την εγκατάσταση μιας ναυτικής μονάδας και άγνωστου αριθμού “στρατιωτικού προσωπικού” των ΗΠΑ, που ενέκρινε η νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία του κοινοβούλιου του Περού.

Οι 20 βουλευτές του FA αντιτάχθηκαν στην απόφαση του Κοινοβουλίου να εγκρίνει την στρατιωτική επιδρομή των ΗΠΑ, που σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτείται γι αυτό νομοθετική ρύθμιση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Luciana León, αιτιολόγησε τα σχέδια εισόδου βορειοαμερικανικών στρατευμάτων ως μέρος της επιχειρησιακής δράσης του Σεπτεμβρίου  των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με άλλες χώρες.



Ο βουλευτής του FA, Edyson Morales, δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων του Περού, πρέπει να εκπληρώνει τις αρχές της μη επέμβασης, του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας.

Αυτή η επιδρομή – είπε – δεν είναι στα πλαίσια των δικών μας αναγκών και προτεραιοτήτων αλλά των δικών τους, της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Morales έθεσε επίσης το ζήτημα του κοινοβουλευτικού – πολιτικού ελέγχου στα μέσα της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας και απαίτησε από το Υπουργείο Άμυνας μια έκθεση για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα.

Επεσήμανε επίσης την παρουσία πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε στρατιωτικές μονάδες του Περού, ιδιαίτερα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Aguaytía, Palmapampa, Pichari, Nanay και Caballococha.

Άλλος βουλευτής του FA ζήτησε από την Επιτροπή Άμυνας ενημέρωση για τις άδειες εισόδου βορειοαμερικανικών στρατευμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα, καθώς και για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια αυτών των αδειών.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ζήτησε μια εκτίμηση του κόστους και του οφέλους από την εγκατάσταση στρατιωτικού προσωπικού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην χώρα.

Επιμέλεια: María Candela