Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Υπ.Εξ. Βενεζουέλας: Ο Μάκρι προσπαθεί να καταστρέψει τη Mercosur

Delcy Rodriguez
Πηγή: Telesur
 
Η Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, κατήγγειλε την Τετάρτη ότι ο αργεντινός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι προσπαθεί να καταστρέψει την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur), κάτω από τις εντολές των Η.Π.Α.

Η Ροντρίγκες επιβεβαίωσε ότι η χώρα της ασκεί την προσωρινή προεδρία της Mercosur από τις 29 Ιουλίου, όταν έληξε η 6μηνη θητεία της Ουρουγουάης στο περιφερειακό μπλοκ και παρέδωσε την προεδρία στη Βενεζουέλα, ενέργεια που δεν έγινε δεκτή από τους προέδρους Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης.

Η βενεζολάνα διπλωμάτης δήλωσε ότι η «υπεροπτική κώφωση» του Μάκρι δεν του επιτρέπει να ακούσει τον αργεντίνικο λαό, που υφίσταται σήμερα τα δεινά μιας νεοφιλελεύθερης και αντιδημοκρατικής κυβέρνησης.

Στις 5 Αυγούστου η Ντέλσι Ροντρίγκες κατήγγειλε ότι υπάρχει μια «τριπλή συμμαχία» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Αργεντινής, Παραγουάης, και της προσωρινής κυβέρνησης της Βραζιλίας, με σκοπό να τελειώσουν με το περιφερειακό κεκτημένο της ολοκλήρωσης που οικοδόμησαν τα προοδευτικά κράτη του νότου τα τελευταία χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βενεζολάνος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις Παραγουάης, Αργεντινής και Βραζιλίας έχουν δημιουργήσει μια «Τριπλή Συμμαχία» με πρόθεση να διαλύσουν τη Mercosur. Κάλεσε τη «συστράτευση των λαών του Νότου» για να αντιμετωπίσουν την αυτοκρατορία των ΗΠΑ που επιδιώκει τη διαίρεση της περιοχής.

Το ισχύον καταστατικό της Mercosur προβλέπει ότι η προσωρινή (pro tempore) προεδρία αντιστοιχεί στη Βενεζουέλα καθώς είναι η επόμενη χώρα στη λίστα διαδοχής (μετά την Ουρουγουάη).

Ο ανταποκριτής του Telesur στο Μοντεβιδέο, ενημέρωσε ότι έγινε ανεπίσημα γνωστό ότι οι εκπρόσωποι Παραγουάης, Βραζιλίας και Αργεντινής, μελετούν δύο προτάσεις για να αποτρέψουν την προεδρία της Βενεζουέλας στη Mercosur. Η μια από αυτές είναι να περάσει η προεδρία στην Αργεντινή (την επόμενη χώρα στη σειρά διαδοχής μετά τη Βενεζουέλα), και η άλλη να ασκήσουν οι τρεις χώρες την προεδρία από κοινού για τους επόμενους 6 μήνες.