Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία έχει επισκιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο

 
Πηγή: Telesur

Κάτω από το σύνθημα "Fora Temer" (Έξω ο Τεμέρ), οι βραζιλιάνοι βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της χώρας και του κόσμου για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της προσωρινής κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ.

Κάτω από το κάλεσμα του Λαϊκού Μετώπου Χωρίς Φόβο και του Κινήματος Εργατών Χωρίς Στέγη (MTST), οι πολίτες διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Όλα αυτά ενώ μένουν λιγότερες από πέντε ημέρες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, και καθώς ο διεθνής τύπος έχει τα μάτια στραμμένα στο νοτιοαμερικάνικο έθνος εδώ και αρκετούς μήνες εξαιτίας του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος κατά της εκλεγμένης πρόεδρου, Ντίλμα Ρούσεφ.

Κατηγορούμενος ως πραξικοπηματίας και επικεφαλής μιας μη νόμιμης κυβέρνησης, αφού υποκίνησε δικαστική διαδικασία που απάλλαξε τη συνταγματική πρόεδρο από τα καθήκοντά της στις 12 Μαϊου, ο Τεμέρ μέσα σε δυόμισι μόλις μήνες στην εξουσία έχει καταστήσει σαφές ότι οι οικονομικές πολιτικές του χαρακτηρίζονται από ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές. 
 
Η πολιτική δίκη εναντίον της Ρούσεφ ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου και αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα περίπου.

Σε αυτό το κλίμα, η τελετή έναρξης την ερχόμενη Παρασκευή στο στάδιο Μαρακανά θα γίνει με παρουσία λιγότερων αρχηγών κρατών συγκριτικά με προηγούμενες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, από τις 206 χώρες που συμμετέχουν στους αγώνες, μόνο 45 αντιπροσωπείες έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία προέδρων ή πρωθυπουργών. Τις υπόλοιπες χώρες θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Αθλητισμού ή Εξωτερικών. Στο Λονδίνο, το 2012, ήταν παρόντες 95 αρχηγοί κρατών και στο Πεκίνο το 2008, πήγαν 86.

Οι απουσίες θα είναι εμφανείς και σε εθνικό επίπεδο αφού ούτε ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ούτε η αποχωρούσα πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ θα παραστούν στην εναρκτήρια τελετή. Ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, θα περιοριστεί να πει την εξής φράση: «Ανακηρύσσω την έναρξη των Αγώνων του Ρίο, εγκαινιάζοντας την 31η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής».