Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Κολομβία: Ο πρόεδρος Σάντος κήρυξε οριστική κατάπαυση πυρός στις 29/8

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, εξήγγειλε σήμερα διμερή και οριστική κατάπαυση πυρός με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), μετά την παράδοση των τελικών κειμένων της Συμφωνίας Ειρήνης που κλείστηκε στην Αβάνα, το βράδυ της Τετάρτης.

"Θέλω να ενημερώσω τους κολομβιανούς ότι ως αρχηγός του κράτους και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, έχω διατάξει οριστική κατάπαυση πυρός με τις FARC τα μεσάνυστα της επόμενης Δευτέρας, έτσι τερματίζεται η ένοπλη σύγκρουση με τις δυνάμεις εξέγερσης των FARC".


Ο κολομβιανός πρόεδρος, πρίν αναγγείλει την οριστική κατάπαυση πυρός, πραγματοποιήσε επίσημα την παράδοση των τελικών κειμένων της Συμφωνίας Ειρήνης στον πρόεδρο του Κονγκρέσου, Μαουρίσιο Λισκάνο, στα σκαλιά του Καπιτολίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

"Κύριε πρόεδρε του Κονγκρέσου, Μαουρίσιο Λισκάνο, εδώ στα σκαλιά του Καπιτολίου με τη συντροφιά του αγάλματος του Ραφαέλ Νούνιες, σας παραδίδω κ. πρόεδρε τα τελικά κείμενα που ήδη έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και της υπογραμμένης επιστολής από τον κομιστή, από τον αντιπρόεδρο και από τα μέλη της κυβερνήσεως όπως ορίζει το σύνταγμα", δήλωσε ο Σάντος.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος επανέλαβε αυτό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ότι δηλαδή "το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου, την ημέρα γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι". 

"Αυτό το γεγονός θα έπρεπε να υποστηριχτεί από το λαό για να του δώσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση", πρόσθεσε ο Σάντος.




Σχετική ανάρτηση:
Προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης Κολομβίας και FARC στην Αβάνα