Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Delcy Rodriguez: H παγκόσμια δεξιά ενεργοποίησε ένα δίκτυο μέσων ενημέρωσης εναντίον της Βενεζουέλας


 
Καράκας, 17 Ιουλίου, 2016 - Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην εκπομπή «José Vicente Hoy», η υπουργός εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Delcy Rodríguez Gómez, υποστήριξε ότι ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) συνεχίζει να αποτελεί έναν παράγοντα που αναπαράγει το παρεμβατικό μοντέλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να επιβάλουν στις χώρες της περιοχής.

«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε την υπόθεση ντροπής του ΟΑΚ», τόνισε η υπουργός, η οποία υπενθύμισε ότι ο ΟΑΚ έχει υποστηρίξει επιθέσεις και εισβολές σε όλη την ήπειρο, όπως στην περίπτωση της Δομινικανής Δημοκρατίας . «Ήταν ιστορική η συνάντηση στη Δομινικανή Δημοκρατία επειδή υιοθετήσαμε ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάσαμε τη δράση του ΟΑΚ κατά την εισβολή των ΗΠΑ το 1965, μια αναγνώριση της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου που διαπράχθηκε επί της κυριαρχίας της.»

Η Rodriguez εξήγησε ότι αν και ο ΟΑΚ συνεχίζει να αποτελεί ένα παρεμβατικό μοντέλο για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι λαοί μας δεν είναι πλέον υποτελείς και σήμερα είναι σε θέση να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις καταχρήσεις του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος αναφέρθηκε στο θρίαμβο της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ, όπου οι χώρες της περιοχής εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητείται η αξιολόγηση στο μόνιμο συμβούλιο της παρεμβατικής στάσης που ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Luis Almagro, υιοθετεί μόνιμα σε βάρος της χώρας μας.

«Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, έγινε μια ψηφοφορία που εμείς θεωρούμε πολύ σημαντική˙  είχαμε πει στο Γενικό Γραμματέα, ότι υπερέβαινε το ρόλο του σχετικά με τη Βενεζουέλα και περαιτέρω του ζητήθηκε να εξεταστεί αυτή η συμπεριφορά στο πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας του Οργανισμού Αμερικανικών κρατών».

Δήλωσε ότι η θέση του Almagro είναι απολύτως σύμφωνη με τις απαιτήσεις και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, «στις 23 Ιουνίου,  στο Μόνιμο Συμβούλιο έγινε ξεκάθαρος ο δόλος εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα [...] εκεί ήταν πλέον ξεκάθαρο... όταν μιλάει ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΚ και όταν μιλάει ο Almagro, η νομοθεσία που εφαρμόζεται εκεί είναι ακριβώς η ίδια. Το άρθρο 110 του Χάρτη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή αναφέρεται σε μια χώρα που απειλεί τη δήθεν σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, είναι αυτό που προτίθενται να εφαρμόσουν στη Βενεζουέλα για να δικαιολογήσουν την παρέμβαση, ακόμη και με στρατιωτική διαταγή.»

Ωστόσο, είπε ότι η περιοχή ύψωσε ανάστημα στον Almagro, εκφράζοντας του τη διαφωνία της  με την εφαρμογή του Δημοκρατικού Χάρτη στη Βενεζουέλα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν  οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία της εφαρμογής αυτής. «Στο τέλος, ο πρόεδρος του Μόνιμου Συμβουλίου δήλωσε ότι «λαμβάνει γνώση», όχι της έκθεσης, λαμβάνει γνώση των παρεμβάσεων, και αυτό ήταν που έγινε ουσιαστικά, διαπιστώθηκε με διπλωματικούς όρους  ότι το θέμα αυτό τέθηκε στο αρχείο».

Η Βενεζουέλα πληροί τους όρους
Όσον αφορά το θέμα της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), η υπουργός Εξωτερικών Delcy Rodriguez δήλωσε ότι οι συνθήκες ίδρυσης του οργανισμού αυτού είναι το κλειδί. Υπό αυτή την έννοια, εξήγησε ότι το άρθρο 12 ορίζει ότι «η Προεδρία του Συμβουλίου ασκείται εκ περιτροπής από τα κράτη μέλη με αλφαβητική σειρά για μια περίοδο έξι μηνών, έπειτα η Συνθήκη Ouro Preto, στο άρθρο 5 ορίζει ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της  Κοινής Αγοράς θα ασκείται εκ περιτροπής από τα συμβαλλόμενα κράτη, με αλφαβητική σειρά, για μια περίοδο έξι μηνών».

Στο πλαίσιο αυτό, η διπλωμάτης της Βενεζουέλας είπε ότι και οι δύο αυτοί όροι έχουν ήδη εκπληρωθεί, επειδή έχει περάσει ήδη ένα εξάμηνο και έχοντας η Ουρουγουάη την προεδρία pro tempore, στην περίπτωση αυτή, και σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά η Βενεζουέλα ακολουθεί, «οπότε αυτό είναι ένα θέμα που δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση [...],και το οποίο έχει οδηγήσει τον Πρόεδρο Ταμπάρε να επιβεβαιώσει ότι θα γίνει η μεταφορά της pro tempore προεδρίας στη Βενεζουέλα, όπως ακριβώς τοποθετήθηκε και στη δημόσια δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης».

Η Delcy Rodríguez ανέφερε ότι την επερχόμενη 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινής Αγοράς, η οποία είναι ουσιαστικά μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ, για να συζητήσουν για το ζήτημα της μεταφοράς της προεδρίας pro tempore. «Αυτό που συμβαίνει εκτός πλαισίου, από την Παραγουάη και τη Βραζιλία, είναι κάτι το πρωτοφανές και ασυνήθιστο που εγώ ονομάζω κακή διπλωματία, έχουν κολλήσει τους κακούς τρόπους του Almagro, την «almagritis», τι σημαίνει η «almagritis»; Η απόλυτη άγνοια του Κράτους Δικαίου, η περιφρόνηση και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων των θεμελιωδών συνταγματικών συνθηκών της Mercosur, η απόλυτη αδιαφορία για τους κανόνες που διέπουν αυτούς τους Οργανισμούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Κοινή Αγορά του Νότου ».

Η Βενεζουέλα δεν είναι απομονωμένη
Η Υπουργός Εξωτερικών, Delcy Rodríguez, απάντησε σε όσους λένε ότι η Βενεζουέλα είναι απομονωμένη, «εμείς [η Βενεζουέλα] ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο έτος, ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και φέτος επανεκλεχτήκαμε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ήταν  εξαιρετικά παράλογο πράγμα ότι μια χώρα «απομονωνόμενη» εκλέχθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν μέσω μιας τέτοιας ισχυρής εκστρατείας που προωθείται από τα αυτοκρατορικά κέντρα για να αποτραπεί αυτή η επανεκλογή».

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα η Βενεζουέλα εξελέγη στο Συμβούλιο των Κοινωνικών και Οικονομικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, «δηλαδή, η Βενεζουέλα αντιπροσωπεύει μια φωνή, αλλά είναι η φωνή της Ανεξαρτησίας, είναι η φωνή της Εθνικής Κυριαρχίας, η οποία σε διεθνές επίπεδο, μιλάει η διπλωματία, αλλά η Μπολιβαριανή διπλωματία, με τα κυρίαρχα λόγια των Απελευθερωτών που μας έδωσαν την ανεξαρτησία μας».

Η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη συνάντηση της στα Ηνωμένα Έθνη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ba Ki-moon, «μας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, πρώτα, για το ρόλο της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ασφάλειας και κατά δεύτερο λόγο, για την υποστήριξη της Βενεζουέλας στην απο-αποικιοποίηση των χωρών εκείνων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε αποικιακές δυνάμεις».

Η Rodriguez απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της δεξιάς της Βενεζουέλας να αποκλείσει και να δυσφημίσει τη Βενεζουέλα, «κάποια μέρα η ιστορία πρόκειται να σας το ξεπληρώσει, που ως αντιπολίτευση, όταν απευθύνεστε στον κόσμο, μιλάτε άσχημα για τη χώρα μας, βάζετε σε δύκολη θέση τη χώρα σας..  Νομίζω ότι είναι από τις λίγες-αν όχι η μοναδική αντιπολίτευση στον κόσμο- που εξυπηρετεί τον ρόλο της τόσο αξιολύπητα, τόσο χαμηλά, ενάντια στην πατρίδα, και αμαυρώνει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο».
Τέλος, κατήγγειλε τη δεξιά ότι ενεργοποίησε ένα παγκόσμιο δίκτυο για να προωθήσει τα συμφέροντα της, «πρέπει να το πούμε, όλη η δεξιά του κόσμου σωστά κατά του προέδρου Νικολά Maduro, βασιλεύει μια απόρριψη της τάξης, μια κατηγορία μίσος κατά του προέδρου υπάρχει Nicolas Maduro. που επέτρεψε ένα ισχυρό δίκτυο των μέσων ενημέρωσης ».