Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Άλλη μία δολοφονία ιθαγενούς ηγέτη στην Ονδούρα

Πηγή: cubadebate.cu

Oνομάζεται Λέσβια Γιάνετ Ουρκία και ήταν δραστήριο μέλος του Συμβουλίου των Λαϊκών Οργανώσεων Ιθαγενών της Ονδούρα (Copinh). Ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της δολοφονίας της Μπέρτα Κάσερες της άλλης ιθαγενούς ηγέτη που δολοφονήθηκε πρόσφατα και παραμένει ατιμώρητη – η Ουρκία βρέθηκε δολοφονημένη το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στη δημοτική χωματερή της πόλης Λα Πας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν τα ΜΜΕ, το θύμα έφερε ένα ανοικτό κρανιακό τραύμα που πιθανόν προκλήθηκε από αιχμηρό αντικείμενο, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροβολήθηκε. Το πτώμα μεταφέρθηκε στη Ιατροδικαστική Διεύθυνση της Γενικής Εισαγγελίας για να διενεργηθεί νεκροψία.
 


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών αρχών η Ουρκία έφυγε από το σπίτι της με το ποδήλατο, το απόγευμα της Τρίτης μετά τις 5 μ.μ. αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι δεν επέστρεψε η οικογένειά της άρχισε να την ψάχνει μέχρι που την βρήκε νεκρή στην προαναφερόμενη περιοχή.


Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mostrador, το 2015 θεωρήθηκε το έτος με τις περισσότερες δολοφονίες ακτιβιστών για το περιβάλλον στην ιστορία. Σκοτώθηκαν κατά μέσο όρο τρεις ακτιβιστές την εβδομάδα, φτάνοντας συνολικά τους 185 όλο το έτος, δήλωσε η Global Witness, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία.


Στην περίπτωση της Ονδούρας, η πιο γνωστή περίπτωση ήταν της Μπέρτα Κάσερες τον Μάρτιο και λίγες εβδομάδες αργότερα του Νέλσον Γκαρσία, ο οποίος ήταν επίσης ακτιβιστής του Copinh.

(με πληροφορίες από το telesurtv)

Σχετικές αναρτήσεις: