Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μήνυμα του Ραούλ Κάστρο στον Ντανιέλ Ορτέγα

Πηγή: Cubadebate 

Αβάνα, 18 Ιούλη 2016
«58ο Έτος της Επανάστασης»

Αγαπητέ Ντανιέλ,

Αν και μου ήταν αδύνατο να σε συνοδεύσω [1], ευχαριστώ βαθιά για την πρόσκληση να μοιραστώ με το λαό σου τον εορτασμό της 37ης επετείου του Θριάμβου της ένδοξης Σαντινίστικης Επανάστασης που στις 19 Ιούλη έβαλε τέλος στη δυναστεία των Σομόσα και στην ξένη κυριαρχία.

Από τότε ξεκίνησε μια φάση όχι λιγότερο δύσκολη και περίπλοκη: η διαδικασία επαναστατικών μετασχηματισμών προς όφελος του νικουραγουανού λαού και ιδιαίτερα των πιο ταπεινών, αντιμετωπίζοντας τον πόλεμο που εξαπέλυσε η εσωτερική αντεπανάσταση και ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός, σε ένα περιφερειακό πλαίσιο πολύ δυσμενές.


Ο λαός δεν γινόταν να ηττηθεί και η Επανάσταση συνεχίζεται σήμερα κάτω από τη σίγουρη δική σου καθοδήγησή και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Σαντινίστα, με ξεχωριστά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα. Η Νικαράγουα είναι σήμερα ένα έθνος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ειρηνικό και δημοκρατικό, ελευθέρων ανδρών και γυναικών, όπως οραματίστηκε ο Στρατηγός Αουγκούστο Σέσαρ Σαντίνο [2] και για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους τόσοι άλλοι πατριώτες και επαναστάτες, ανάμεσα τους ο αξέχαστος Κάρλος Φονσέκα Αμαδόρ [3].  

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών αγώνα, έχουμε σφυρηλατήσει άφθαρτους δεσμούς αδερφοσύνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Αισθανόμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε μαζί σας το ίδιο επαναστατικό και αντιϊμπεριαλιστικό χαράκωμα, εργαζόμενοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, για την ολοκλήρωση και ενότητα της «Δικής μας Αμερικής».

Λάβε, εκ μέρους του Φιντέλ κι εμένα, του λαού μας και την κυβέρνησης, ένα αδερφικό και αλληλέγγυο χαιρετισμό με την πεποίθηση ότι η Σαντινίστικη Επανάσταση θα συνεχίσει να προχωρά νικηφόρα και θα βασίζεται πάντα στην χωρίς όρους υποστήριξη της Κουβανικής Επανάστασης.

Μια θερμή αγκαλιά,

Ραούλ Κάστρο Ρους
Πρόεδρος του Κρατικού και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας  



[1] Στους φετινούς εορτασμούς της επετείου της νικηφόρας Επανάστασης των Σαντινίστας, την κυβέρνηση της Κούβας εκπροσώπησε ο α’ αντιπρόεδρος, Μιγέλ Ντίας Κανέλ.
[2] Augusto César Sandino (1895-1934). Νικαραγουανός επαναστάτης, υπέρμαχος της ενότητας της Κεντρικής Αμερικής. Δολοφονήθηκε από μπράβους του Αναστάσιο Σομόσα του πρεσβύτερου.
[3] Carlos Fonseca Amador (1936-1976). Νικουραγουανός δάσκαλος, ιδρυτής του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Σαντινίστα (FSLN). Σκοτώθηκε στη μάχη.