Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Βενεζουέλα και Κολομβία ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σύνορα τους

Πηγή: Cubadebate

Η Βενεζουέλα προετοιμάζει από την προηγούμενη Παρασκευή το άνοιγμα των συνόρων με την Κολομβία, με  σκοπό να ενισχύσει και τις δύο οικονομίες και να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο και τους παραστρατιωτικούς.

Στις 30 Ιουνίου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συναντήθηκε στο Καράκας με τον υπουργό Άμυνας της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Βιγιέγας, για να προωθήσουν τα σχέδια διμερούς ασφάλειας. Είχε προηγηθεί στις 23 Ιουνίου πρόταση του Μαδούρο προς τον ομόλογό του πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, να ξεκινήσει διάλογος για το άνοιγμα των συνόρων.


Με το άνοιγμα των συνόρων, η πολιτεία Τάτσιρα θα εποφεληθεί από τη λειτουργία διυλιστηρίου - μικτής επιχείρησης με την κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA (Petróleos de Venezuela) - με ικανότητα παραγωγής 15.000 βαρελιών ημερησίως με σκοπό την παραγωγή καυσίμων, ασφάλτου, λιπαντικών και άλλων παραγώγων του πετρελαίου προοριζόμενων για την κολομβιανή αγορά.

Επιπλέον, προτείνεται να επιτραπεί η μετακίνηση πεζών ανάμεσα στις δύο χώρες από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, από τις γέφυρες Σιμόν Μπολίβαρ, Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ και μέσω του δήμου Γκαρσία ντε Έβια.

Το κλείσιμο της μεθορίου με την Κολομβία ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου 2015, όταν 3 στελέχη των Μπολιβαριανών Ένοπλων Δυνάμεων τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια υπηρεσίας ασφάλειας κατά του λαθρεμπορίου. Το κλείσιμο των συνόρων λίγες μέρες μετά επεκτάθηκε στις πολιτείες Αμασόνας, Απούρε και Σούλια για λόγους ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής.


Με πληροφορίες από Telesur