Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Νικαράγουα: 37η επέτειος της επανάστασης των Σαντινίστας


Τo κυβερνόν Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Σαντινίστα (FSLN) γιορτάζει σήμερα την 37η επέτειο του θριάμβου της Επανάστασης, σε μια Νικαράγουα που έχει να επιδείξει σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα.

Η επέτειος θα γιορταστεί σε όλη τη χώρα και στην πρωτεύουσα Μανάγκουα θα συγκεντρωθούν χιλιάδες Σαντινίστας, στην πλατεία Πίστης Ιωάννη Παύλου του 2ου, για να γιορτάσουν τη νέα επέτειο της ανατροπής της δικτατορίας των Σομόσα (1937-1979).

Στις 19 Ιουλίου 1979 το FSLN έβαλε τέλος στη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα Ντεμπάιλε. Οι βαθιές αλλαγές που δρομολόγησαν οι σαντινίστας στη χώρα αναγνωρίζονται από πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς για τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Η Φράνσις Χάμο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε τα επιτεύγματα στην εκπαίδευση που παρουσιάζει η Νικαράγουα και έχουν γίνει χάρη σε ένα ποιοτικό μοντέλο στο οποίο οι μαθητές έχουν την ελευθερία να εκφραστούν και να εργαστούν από κοινού μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, σύμφωνα με το ψηφιακό ενημερωτικό μέσο La Voz del Sandinismo (Φωνή των Σαντινίστας).

Επίσης, σύμφωνα με το μαθητή μέσης εκπαίδευσης Μοισές Κριστόφλ, οι νέοι σήμερα ζουν την Επανάσταση όχι με σφαίρες ούτε με πόλεμο, αλλά με κοινωνικά προγράμματα, μέσω από τα οποία ισχυροποιούνται τα δικαιώματα του πληθυσμού.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εθνική Επαναστατική Ενότητα Γουατεμάλας (URNG), Γκρεγκόριο Τσάι, κατέταξε τη Νικαράγουα σαν την πιο σταθερή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, χάρη στις πολιτικές που χάραξε η λαϊκή σαντινίστικη επανάσταση.

Στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν αντιπροσωπείες από την Κολομβία, το Μεξικό, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, την Κόστα Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Βιετνάμ, τη Βενεζουέλα και την Κούβα, της οποίας η αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής των Πρώτο Αντιπρόεδρο του Κρατικού και Υπουργικού Συμβουλίου, Μιγέλ Ντίας Κανέλ.