Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Βουλευτές της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης απαιτούν το τέλος του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα

Πηγή: cubadebate


Βουλευτές της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης ενέκριναν την «Διακήρυξη της Λισαβόνας», στην οποία απαιτούν το τέλος του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Βραζιλία και τις ενέργειες ενάντια στη Βενεζουέλα. Στις 16-18 Μαίου συνεδρίασε στη Λισαβόνα η Συνέλευση των βουλευτών Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 120 βουλευτές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Το γεγονός αυτό, που οι εργασίες του σε επιτροπές και σε ολομέλεια λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, αποτέλεσε επίσης τόπο συνάντησης και συγκέντρωσης προοδευτικών δυνάμεων και κομμάτων, των δυνάμεων και των κομμάτων της Αριστεράς. Παρέστησαν περίπου μισή εκατοντάδα ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και 75 του PARLATINO*, του PARLACEN**, καθώς και από άλλα κοινοβούλια χωρών της Λατινικής Αμερικής.


Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από τις/τους βουλευτές της αριστεράς που συμμετείχαν στη Συνέλευση της EUROLAT(Ευρώπη-Λατινική Αμερική), καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βραζιλία, την οικονομική και μιντιακή εκστρατεία ενάντια στη Βενεζουέλα και απαιτεί το τέλος του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Το ντοκουμέντο χαιρετίζει επίσης τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ και την πρόοδο στην υιοθέτηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα με την διακήρυξη υπέρ της κατάργησης της κοινής θέσης και της επιστροφής του παράνομα κατεχόμενου εδάφους από την Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο, μεταξύ άλλων θεμάτων που προτάθηκαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες.

Η Κούβα εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Λουίς Μορλότε Ρίμπας, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.

Το ψήφισμα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, σαν αποτέλεσμα της διευρυμένης συζήτησης που έγινε στη συνεδρίαση των αντιπροσώπων της αριστεράς, στην οποία έκαναν παρεμβάσεις βουλευτές από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού κ.α. Ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι υποστήριξαν την καταγγελία που έκαναν οι βουλευτές της Βραζιλίας και καταδίκασαν το πραξικόπημα ενάντια στην Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

Σε αυτό το πνεύμα, το ντοκουμέντο απορρίπτει τις εκστρατείες και τις ενέργειες αποσταθεροποίησης και επέμβασης ενάντια στη Βενεζουέλα και επιβεβαιώνει την υποστήριξη προς την Μπολιβαριανή Επανάσταση και τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρό της Νικολάς Μαδούρο.

Το κείμενο επίσης αναφέρεται θετικά στη διαδικασία ειρήνευσης στην Κολομβία και παραθέτει θέσεις σχετικά με άλλα ζητήματα της διεθνούς κατάστασης και γύρω από την Ευρώπη, ύστερα από πρόταση των αντιπροσώπων σε αυτή τη συζήτηση.

Ταυτόχρονα με αυτό το γεγονός, στις 17 Μαίου, πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική δημόσια εκδήλωση αλληλεγγύης με την Λατινική Αμερική, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης της Πορτογαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλίας Πορτογαλίας-Κούβας και το συνδικαλιστικό κέντρο CGTP. Ήταν μια εξαιρετική, γεμάτη έμπνευση συνεδρίαση, όπου ακούστηκε η φωνή των βουλευτών της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ουρουγουάης, αλλά και άλλων βουλευτών της αριστεράς από ολόκληρη την περιοχή. Επίσης μίλησαν η Ίλντα Φιγκερέδο, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Πορτογαλίας και ο Αουγκούστο Φιντάλγκο, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Πορτογαλίας-Κούβας.

Την συζήτηση άνοιξαν με τη συγκινητική τους κατάθεση δύο γυναίκες βουλευτές από τη Βραζιλία. Με μια πλούσια πληθώρα ομιλιών που ακολούθησαν, οι βουλευτές της Λατινικής Αμερικής και οι πορτογάλοι ηγέτες συμφώνησαν στην έκφραση της αλληλεγγύης τους με την Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, στην επαγρύπνηση για μελλοντικούς ελιγμούς ενάντια όλων των προοδευτικών διαδικασιών της περιοχής και πραγματοποίησαν κάλεσμα για την ενότητα στην ήπειρο ώστε να εμποδιστούν νέες οπισθοχωρήσεις και να συνεχιστεί η πρόοδος στα ζητήματα της δικαιοσύνης, της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας στην κατανομή του πλούτου και της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και στις δυνάμεις που προσπαθούν να αποκαταστήσουν  την κυριαρχία των ολιγαρχιών στην υπηρεσία της εξουσίας των πολυεθνικών.

Σε αυτήν την εκδήλωση έκανε παρέμβαση ο κουβανός βουλευτής Λουίς Μορλότε, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη σοσιαλιστική πορεία που έχει επιλέξει ο λαός του και την υποστήριξη της Κούβας προς την πρόεδρο της Βραζιλίας και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο Μορλότε έκανε κάλεσμα αλληλεγγύης και ενότητας στην ήπειρο και ευχαρίστησε για τη διεθνή υποστήριξη που, μαζί με την αντίσταση του κουβανικού λαού, υπήρξε αποφασιστική ώστε η Κούβα να φτάσει μέχρι εδώ που είναι σήμερα, να ξεπεράσει τις πιο δύσκολες στιγμές και να ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ισότιμη βάση. Στη δημόσια αυτή συνεδρίαση, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 400 άτομα, ακούστηκαν επίσης και άλλες αδελφικές φωνές αλληλεγγύης που απαίτησαν την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, την επιστροφή του παράνομα κατεχόμενου κουβανικού εδάφους από τις ΗΠΑ και την κατάργηση της ευρωπαϊκής κοινής θέσης.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ολομέλειας, ο βουλευτής Μορλότε χαιρέτησε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Μετέπειτα, ο Μορλότε ολοκλήρωσε πρόγραμμα επαφών με πορτογάλους βουλευτές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, από τις οποίες ξεχώρισαν οι συναντήσεις με τον Αντόνιο Φιλίπε, Πρόεδρο της Βουλευτικής Ομάδας Φιλίας, την βουλευτή Ιντάλια Σεράο, αντιπρόεδρο της ίδιας ομάδας και τη γραμματέα της Προεδρίας της Βουλής της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Ακόμα αντάλλαξε απόψεις με τον Πάουλο Νέβες, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προώθησης της Λατινικής Αμερικής. Με την ιδιότητά του ως πρώτος Αντιπρόεδρος της UNEAC (Εθνική Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας), ο Μορλότε επισκέφτηκε την Μανουέλα Χουντίσε, Πρόεδρο του λογοτεχνικού Οίκου Λατινικής Αμερικής (Casa América Latina) και την Πιλάρ Σαμαράγο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Σαμαράγο και χήρα του Πορτογάλου Νομπελίστα λογοτεχνίας, για να εκτιμήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας με δικά μας προγράμματα και ανταλλαγές σε θέματα πολιτισμού.

 (Πληροφόρηση από την Πρεσβεία της Κούβας στην Πορτογαλία)



*PARLATINO : Κοινοβούλιο Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής. Συμβουλευτική συνέλευση παρόμοια με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημιουργήθηκε το 1964. Η τρέχουσα θητεία του κυρώθηκε με Συνθήκη το 1987. Εδρεύει στον Παναμά και αποτελείται από 23 έδρες των Κοινοβουλίων των Κρατών. Σήμερα εξετάζεται η πιθανότητα να πάρει και χαρακτήρα νομοθετικού οργάνου της CELAC (Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής).


**PARLACEN: Παρόμοιος θεσμός για την Κεντρική Αμερική με έδρα τη Γουατεμάλα.