Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η ανθρωπότητα κατά του πραξικοπήματος στη Βραζιλία

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δικτύου Διανοουμένων και Καλλιτεχνών σε Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH):
 
Οι πιο κάτω υπογράφοντες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, καταγγέλλουμε το πραξικόπημα σε εξέλιξη στη Βραζιλία και είμαστε αλληλέγγυοι προς την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, εκλεγμένη από 54 εκατομμύρια βραζιλιάνους πριν μόλις ενάμισι χρόνο.

Δεν πρόκειται για μια παραδοσιακή «πολιτική δίκη», όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο όμιλος Globo. Ο Michel Temer, το φανερό πρόσωπο του πραξικοπήματος, εξέφρασε ήδη τις προθέσεις του: να εισάγει την ιδιωτική τράπεζα στη δημόσια σφαίρα και να «εστιάσει» την κοινωνική πολιτική στο 5% των πιο φτωχών της χώρας, που σημαίνει να αποκλείσει από το πρόγραμμα Bolsa Familia 36 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, ο Τεμέρ προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση «με ή χωρίς τη MERCOSUR». Σε τελική ανάλυση, μια κυβέρνηση για την ελίτ της χώρας της, απεξενωμένη από την πλειοψηφία, με την προοπτική να ανατρέψει για πάντα την εμπειρία του Εργατικού Κόμματος στην κυβέρνηση.


Ο Τεμέρ προσπαθεί να γίνει ο «νέος Μάκρι» της Βραζιλίας, έχοντας ως παράδειγμα τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία προχωρά σε διάλυση του κράτους που λίγες φορές έχουμε δει στην αδερφή χώρα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, επομένως, που το υπουργείο Εξωτερικών αυτής ακριβώς της χώρας της Νότιας Αμερικής είναι που υποστηρίζει περισσότερο την πραξικοπηματική απόπειρα, με ένα επαίσχυντο δημόσιο ανακοινωθέν που στηρίζει τους «θεσμούς» της Βραζιλίας. Για όλα τα προαναφερόμενα, και για τους δεσμούς του με το μεγάλο κεφάλαιο, θεωρούμε παράτυπο και παράνομο τον «ντε φάκτο» πρόεδρο Μισέλ Τεμέρ, αποδεδειγμένο απατεώνα, ο οποίος συνδέεται με τα πιο σκοτεινά συμφέροντα της άπληστης ολιγαρχίας.

Κάνουμε κάλεσμα στην UNASUR να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο περί Δέσμευσης με τη Δημοκρατία που εγκρίθηκε από όλες τις χώρες του οργανισμού, που θα μπορούσε να αναστείλει τη ρήξη του δημοκρατικού ιστού στη Βραζιλία. Επίσης, απαιτούμε από τους προέδρους και τις κυβερνήσεις του κόσμου να μην αναγνωρίσουν τον Τεμέρ, και να ζητήσουν την επιστροφή της νόμιμα εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ ή την άμεση σύγκλιση προεδρικών εκλογών – όπως έχει ζητήσει η ίδια η πρόεδρος – έτσι ώστε ο βραζιλιάνικος λαός να εκφραστεί δια της δημοκρατικής οδού και να μην επιβληθεί ένα πραξικόπημα από ένα κοινοβούλιο αμφισβητούμενο και διεφθαρμένο.

Nao vai ter golpe!