Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ελέγχονται οι υπογραφές για το ανακλητικό δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα

Πηγή: Telesur

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) ξεκίνησε τη διαδικασία ψηφιοποίησης και ελέγχου των λιστών που περιέχουν τις υπογραφές που συγκέντρωσε το δεξιό κόμμα MUD, για να ενεργοποιήσει ανακλητικό δημοψήφισμα κατά του προέδρου Μαδούρο.

Γι' αυτό το σκοπό, σε πρώτη φάση μετρήθηκαν οι υπογραφές σε όλες τις λίστες και σε δεύτερη θα γίνει έλεγχος από εκπροσώπους όλων των πολιτικών φορέων και οργανώσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία του δημοψηφίσματος.



Σύμφωνα με την πρόεδρο του CNE, Τιμπισάι Λουσένα, παραδόθηκαν 80 κουτιά με 2.000 φακέλους που περιείχαν περίπου 200.000 λίστες, από τις οποίες 21.560 ήταν κενές, ελλειπείς, ή με μουτζούρες.

Μια από τις "κενές" λίστες
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1999, για να γίνει ανακλητικό δημοψήφισμα κατά του προέδρου πρέπει να συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση υπογραφές του 1% τουλάχιστον των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή ακριβώς 197.978 υπογραφές. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε όλη την επικράτεια της χώρας υπογραφές του 20% των ψηφοφόρων, δηλαδή πάνω από 3,9 εκατομμύρια.

Το 2004 είχε ενεργοποιηθεί πρώτη φορά αυτή η διαδικασία επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος κέρδισε το δημοψήφισμα της 15ης Αυγούστου 2004 με 59,1% και παρέμεινε στη θέση του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν συγκεντρωθούν και γίνουν αποδεκτές οι απαιτούμενες υπογραφές, θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστο 170 ημερών για να λάβουν χώρα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, κάτι που πρακτικά κάνει πολύ δύσκολη τη διενέργεια του δημοψηφίσματος πριν το Γενάρη του 2017.

Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα διεξαχθεί εντός των πρώτων τεσσάρων ετών της προεδρικής θητείας και υπερισχύσει το "Ναι" για την ανάκληση του προέδρου, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 30 ημερών. Αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί μετά την πρώτη τετραετία, ο πρόεδρος ανακαλείται μεν αλλά τη θητεία ολοκληρώνει ο αντιπρόεδρος και δεν διεξάγονται εκλογές.

Το κοινουβούλιο, με πλειοψηφία της δεξιάς αντιπολίτευσης, πέρασε στις 20 Απριλίου Οργανικό Νόμο "περί δημοψηφισμάτων" με σκοπό να συντομεύει το χρόνο μέχρι τη διεξαγωγή, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπερισχύει το Σύνταγμα.
  
(Συμπληρωματικές πληροφορίες: Wikipedia