Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Oι G-77 καταδικάζουν τις μονόπλευρες επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα




Η ομάδα των G77 + η Κίνα, καταδίκασαν στα Ηνωμένα Έθνη την απόφαση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης να ανανεώσει τις μονόπλευρες επιθέσεις της ενάντια στη Βενεζουέλα και υποστήριξαν την άμεση παύση τους.

Με αυτή την διακήρυξη, το μπλοκ που συνενώνει 134 αναπτυσσόμενες χώρες πίεσε την Ουάσινγκτον να επιλύσει τις διαφορές με τις βενεζολάνικες αρχές μέσω διαλόγου, με σεβασμό στην αρχή της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών και της Χάρτας του ΟΗΕ.

Η οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1964, για να συνδέσει και να προωθήσει μέσα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών τα συμφέροντα των χωρών του Νότου, σε οικονομικά θέματα, υπενθύμισε την αναγκαιότητα του να μην παραβιάζονται οι διεθνείς νόμοι ούτε οι μηχανισμοί προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

"Επιβεβαιώνουμε ταυτόχρονα, την Διακήρυξη που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων G77+ Κίνα, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, καταδικάζουμε νόμους, ρυθμίσεις και άλλα μέτρα εξαναγκασμού, συμπεριλαμβανομένων και των μονόπλευρων επιθέσεων, ενάντια σε αναπτυσσόμενες χώρες", επισήμανε.

Το μπλοκ εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μπροστά στην εχθρική στάση του Λευκού Οίκου “που με κανέναν τρόπο δεν συνεισφέρει στο πνεύμα του πολιτικού και οικονομικού διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των χωρών”. Επιπλέον, επεσήμανε την συμβολή της Βενεζουέλας στο δυνάμωμα της συνεργασίας Νότου-Νότου, την αλληλεγγύη, την φιλία, την προώθηση της ειρήνης και την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν λίγες μέρες, το Κίνημα Αδεσμεύτων Χωρών, επίσης υποστήριξε το Καράκας απορρίπτοντας τις επιθέσεις των ΗΠΑ, τις οποίες παρέτεινε στις 4 Μάρτη, ο βορειοαμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η εκτελεστική εντολή του Ομπάμα του περασμένου έτους, ανακήρυξε ως “έκτακτη και ασυνήθιστη απειλή την κατάσταση που παρουσιάζει η Βενεζουέλα, για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”, πρωτοβουλία που περιλαμβάνει και επιθέσεις σε αξιωματούχους.

Με ανακοίνωσή του, το Κίνημα που περιλαμβάνει 120 χώρες, αποδοκίμασε τις επιθέσεις της Ουάσινγκτον, τις οποίες αξιολόγησε ως δυσανάλογες και επανέλαβε την σταθερή του υποστήριξη στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Βενεζουέλας. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Ραφαέλ Ραμίρεζ, ευχαρίστησε για την διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα του.