Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

H Κούβα αναπτύσσει νέα βιοφάρμακα για τον καρκίνο

Πηγή: Granma

Η Κούβα διαθέτει ήδη καταχωρημένα ή σε διάφορα στάδια έρευνας, 28 προϊόντα για την θεραπεία του καρκίνου στα οποία περιλαμβάνονται θεραπευτικά εμβόλια, αντισώματα κ.α που αναπτύσσουν διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί της χώρας που συνδέονται με την βιοτεχνολογία.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Ρολάντο Πέρες Ροντρίγκες του Κέντρου Πυρηνικής Ανοσολογίας, κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου Διεθνούς Σεμιναρίου και του 5ου Εθνικού Εργαστηρίου “Χρήση και ανάπτυξη προϊόντων βιομηχανικών ισοτόπων για την υγεία” που οργανώνεται από το Κέντρο Ισοτόπων (Gentis) στο ξενοδοχείο Ριβιέρα της πρωτεύουσας. Στη συνάντηση συμμετέχουν ειδικοί από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ιταλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.


Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτά τα βιοφάρμακα θα έχουν τα προσεχή χρόνια ένα θετικό αντίκτυπο στην μετατροπή του ανεπτυγμένου καρκίνου σε χρόνια ασθένεια, ελέγξιμη μακροπρόθεσμα, που θα εξασφαλίζει στον ασθενή μια αποδεκτή ποιότητα ζωής, καθώς η πυρηνική ιατρική και ογκολογία αναπτύσσει πιο δραστικά φάρμακα για τις κακοήθεις νεοπλασίες.

Στην έναρξη του Συμποσίου επίσης, ο καθηγητής Χόρχε Κρους Αρενσίμπια, διευθυντής του Centis, ανέφερε επίσης ότι, πέρα από το στόχο της μείωσης των εισαγωγών, σχεδιάζεται να μπει προοδευτικά σε εφαρμογή από αυτόν τον οργανισμό, ένα εργοστάσιο κατασκευής της πρώτης ύλης για κάποια θεραπευτικά ραδιοφάρμακα για νευροκρινικά καρκινώματα κ.α, που θα ανακουφίζουν τον πόνο στις οστεώδεις μεταστάσεις και σε άλλους κακοήθεις όγκους.