Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ο Φιντέλ συμμετέχει σε εκδήλωση για την Βίλμα Εσπίν σε σχολείο της Αβάνας


Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο παρέστη χθες σε τιμητική εκδήλωση προς τη Βίλμα Εσπίν, ηρωίδα της Επανάστασης, όπως μεταδόθηκε σε δελτίο ειδήσεων της κουβανικής τηλεόρασης.

Ο Φιντέλ επισκέφτηκε το εκπαιδευτικό συγκρότημα Βίλμα Ελπίν στο δήμο Πλάγια, στην Αβάνα, όπου μαζί με μαθητές και δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση για την ιδρύτρια της Ομοσπονδίας Κουβανών Γυναικών (FMC), με την ευκαιρία της 86ης επετείου από τη γέννησή της.


"Είμαι σίγουρος ότι μια μέρα σαν σήμερα η Βίλμα θα ήταν πολύ χαρούμενη", είπε ο ιστορικός ηγετης της Κουβανικής Επανάστασης. "Θα έβλεπε γιατί θυσίασε τη ζωή της, γιατί αυτός που πεθαίνει αγωνιζόμενος για την Επανάσταση αφήνει ενέργεια στο δρόμο, αφήνει την προσπάθεια, και αγωνίζεται γι' αυτό", πρόσθεσε.

Στην τηλεοπτική μετάδοση εμφανίζεται ο Φιντέλ, ο οποίος το Αύγουστο γίνεται 90 ετών, να χαιρετά τα παιδιά και τους δασκάλους του σχολείου και να συζητά ζωηρά πάνω σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατροφή.

"Εμείς που βρισκόμαστε εδώ θεωρούμε προνόμιο να είμαστε σήμερα σ' αυτό το σχολείο, γιατί αυτός ο τύπος σχολείου πλησιάζει ένα είδος ονείρου. Προσπαθούσα να θυμηθώ αν γνώριζα κάποιο μέρος όπου να υπάρχει ένα σχολείο σαν αυτό. Δεν υπάρχει τέτοιο μέρος", είπε ο Φιντέλ.

Ο Μπόρις Φουέντες, ο δημοσιογράφος της κουβανικής τηλεόρασης που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ, βεβαίωσε ότι ο Φιντέλ ξεχώρισε την εμπειρία αυτού του σχολείου και τη χρησιμότητά του για τις αγροτικές περιοχές.

Στο σχολικό συγκρότημα Βίλμα Εσπίν εδρεύει νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το σχολείο εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το Φιντέλ στις 9 Απρίλη 2013 και περιλαμβάνει εκτός από αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη και εργαστήρια υπολογιστών, με συνολικά 43 εργαζόμενους, δασκάλους, βοηθούς και διοικητικό προσωπικό.