Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Το τέλος του αποκλεισμού πρέπει να είναι μονομερής ενέργεια των ΗΠΑ

Πηγή: Granma

Τηλεφωνική συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Εκουαδόρ (30 Μάρτη 2016)

Κίτο.- Η άρση του αποκλεισμού πρέπει να είναι μονομερής ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, διαβεβαίωσε εχθές ο κουβανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα του Εκουαδόρ.

Όπως εξήγησε στην ομάδα των μέσων επικοινωνίας, που αποτελείτο από το Δημόσιο Ραδιόφωνο του Εκουαδόρ, την Εκουαδόρ TV, την εφημερίδα Ελ Τελέγραφο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Άνδεις, το τέλος των οικονομικών, εμπορικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον εναντίον της Αβάνας, εδώ και πέντε και πλέον δεκαετίες, ποτέ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης ή παραχωρήσεων από πλευράς της κυβέρνησης του νησιού της Καραϊβικής.


Η Κούβα δεν εφαρμόζει κανέναν αποκλεισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε και κανένα μέτρο που να κάνει διακρίσεις απέναντι στις βορειοαμερικανικές εταιρίες, αλλά ούτε και στους βορειοαμερικανούς τουρίστες, υπενθύμισε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας. Επέστησε επίσης την προσοχή στο ότι, εκτός από τα πρόσφατα εκτελεστικά μέτρα που υιοθέτησε ο πρόεδρος Ομπάμα, «ο αποκλεισμός συνεχίζει να είναι μια ασφυκτική πραγματικότητα».

Κατέδειξε επίσης, σχετικά με την απόφαση του προέδρου να επιτρέψει τη χρήση του δολαρίου στις συναλλαγές με το νησί, ότι έμεινε μια «απλή αναγγελία», αφού στις κουβανικές τράπεζες, είπε, συνεχίζει να μην επιτρέπεται να ανοίξουν λογαριασμούς στη βόρεια Αμερική.

Μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται ομαλές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, δήλωσε.

Ο Ροντρίγκες προειδοποίησε ότι, παρά τη διαδικασία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων που ξεκίνησε στις 17 Δεκέμβρη 2014 και της οποίας το αποτέλεσμα ήταν η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ομαλές σχέσεις όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να σφετερίζονται το κουβανικό έδαφος του Γκουαντάναμο ή να χρηματοδοτούν προγράμματα και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις για να αλλάξουν την κυρίαρχη συνταγματική τάξη στη χώρα των Αντιλών.

Επίσης, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί αμετάβλητους τους στρατηγικούς της στόχους να κυριεύσει την Κούβα οικονομικά και πολιτικά και έθεσε σαν παράδειγμα το άνοιγμα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και την χρηματοδοτική υποστήριξη στον μη κρατικό τομέα, η οποία το μόνο που ψάχνει είναι να φτιάξει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Σχετικά με το κάλεσμα που έκανε ο βορειοαμερικανός πρόεδρος προς τον κουβανικό λαό να ξεχάσει την ιστορία και να κοιτάξει μόνο το μέλλον, ο υπουργός τόνισε ότι η Κούβα είναι διατεθειμένη να χτίσει μια σχέση διαλόγου και συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χωρίς αυτό να υποδηλώνει πως θα απαρνηθεί «έστω και ένα χιλιοστό» από τις αρχές της Επανάστασης, αλλά ούτε και από την ανεξαρτησία της.

Οι πολιτικές ομιλίες μπορεί να είναι ωραίες, ακόμα και ειλικρινείς, αλλά μια ωραία φράση, ένα χαμόγελο, μια συμπαθητική χειρονομία δεν μπορούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε μια μακρά, πολύπλοκη ιστορία η οποία σημαδεύει τη ζωή των κουβανών, δήλωσε και κατέδειξε ότι το 77% των συμπατριωτών του γεννήθηκε με τον βορειοαμερικανικό αποκλεισμό.

Με αυτό το πνεύμα χαρακτήρισε σαν εξαιρετική ευκαιρία το άρθρο του Φιντέλ Κάστρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα των Αντιλών και στο οποίο ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης δηλώνει ότι το νησί της Καραϊβικής δεν χρειάζεται δώρα από την αυτοκρατορία.

Ήταν μοναδική ευκαιρία να εκφραστεί η σκέψη του Φιντέλ Κάστρο προς τον λαό μας, με την εξαιρετική ιστορική, πολιτική και ηθική εξουσία που έχει, και, γενικά, προς την διεθνή κοινή γνώμη, αποδομώντας τα νοήματα που εκφράστηκαν από τον Ομπάμα και επαναλαμβάνοντας αυτό που αποτελεί σταθερή απόφαση του κουβανικού λαού, υπογράμμισε ο Ροντρίγκες.