Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

7o Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (16-19 Απρίλη)


Πηγή: Granma

Ξεκινά το Σάββατο τις εργασίες του το Έβδομο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, στον Μέγαρο Συσκέψεων στην Αβάνα. Περιληπτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής: 

Το Σάββατο 16 Απρίλη το συνέδριο θα ανοίξει με ολομέλεια. Το απόγευμα της 16ης και τη 17η οι αντιπρόσωποι θα εργαστούν σε επιτροπές. Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου για τις 18 για να συζητηθεί το έργο των επιτροπών, να τεθούν και να ψηφιστούν οι υποψηφιότητες της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Τέλος στις 19 στην ολομέλεια θα παρουσιαστεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, τα νέα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ο Πρώτος και ο Δεύτερος Γραμματέας του Κόμματος και θα γίνει το κλείσιμο του συνεδρίου.


Έχουν σχηματιστεί τέσσερις επιτροπές. Η πρώτη θα ασχοληθεί με την ιδεολογικοποίηση του κουβανικού σοσιαλιστικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Η δεύτερη θα προσεγγίσει το σχέδιο ανάπτυξης έως το 2030, το όραμα του έθνους, τους άξονες και τους στρατηγικούς τομείς. Η τρίτη επιτροπή θα αξιολογήσει τις κατευθύνσεις του προηγούμενου (Έκτου) Συνεδρίου και την επικαιροποίηση του για την επόμενη πενταετία και η τέταρτη θα αξιολογήσει την υλοποίηση των στόχων εργασίας του Κόμματος από το Πρώτο του Συνέδριο.

Από τα 1000 συνολικά μέλη του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί 280 αντιπρόσωποι, με κριτήριο τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στα διάφορα θέματα που θα πραγματευτούν, σε οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο. Ανάμεσα τους στέλεχη του κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης, εκπρόσωποι κρατικών οργανισμών και της κοινωνίας πολιτών, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι έχουν εκλεγεί αντιπροσωπεύοντας όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις της Κούβας. Συμμέχουν επίσης 14 σύντροφοι που είναι μέλη αποστολών σε πέντε χώρες του εξωτερικού (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Αϊτή, Βολιβία και Εκουαδόρ).

Η μέση ηλικία των αντιπροσώπων είναι 48 έτη. Ο γηραιότερος είναι ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, 92 ετών, Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας, ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος και διακεκριμένος αγωνιστής. Το νεότερο μέλος είναι η Ιδαλένα Ντίας Κασαμαγιόρ από το Γκουαντάναμο, 27 ετών, πρόεδρος Λαϊκού Συμβουλίου και μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Συνολικά οι νεότεροι των 35 ετών αποτελούν το 5,5% της ολομέλειας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 43% των συνέδρων, και οι νέγροι και μιγάδες το 36%. Τα ποσοστά αυτά είναι κατά 2,5% και 4,5% αντίστοιχα μεγαλύτερα σε σχέση με το 6ο Συνέδριο.

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί περίληψη του άρθρου Ocho preguntas sobre el Congreso del Partido (Οκτώ ερωτήσεις για το συνέδριο του Κόμματος)