Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ο Ομπάμα ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κούβα

Πηγή: Granma

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, ολοκλήρωσε την Τρίτη την επίσημη επίσκεψή του στην Κούβα, όπου έφτασε στην Κυριακή 20 Μαρτίου. Στο διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί τον αποχαιρέτησε ο πρόεδρος του κρατικού και υπουργικού συμβουλίου και Αρχηγός του Στρατού, Ραούλ Κάστρο.

Κατά την τελευταία ημέρα του στην Κούβα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε μπροστά σε εκπροσώπους της κουβανικής κοινωνίας πολιτών από το Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας «Αλίσια Αλόνσο», χρησιμοποιώντας tele­promp­ter, και έκανε αργότερα – μαζί με την οικογένειά του, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησής του – δύο «ανοίγματα» στον αγώνα μπέιζμπολ ανάμεσα στην επαγγελματική ομάδα Tampa Bay Rays των Ηνωμένων Πολιτειών και μια μικτή ομάδα από την Κούβα, στο στάδιο Λατινοαμερικάνο.

Στο γήπεδο ήταν ακόμα παρόντες ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας Εστέμπαν Λάσο και ο πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, μεταξύ άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κούβα, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε, μαζί με τη συνοδεία του, περιοδεία σε τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας, όπως η Πλατεία των Όπλων, το Μέγαρο των Γενικών Αρχηγών και τον καθεδρικό ναό της Αβάνας, με ξεναγό τον ιστορικό της πόλης Εουσέμπιο Λεάλ.

Το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου, ο Μπάρακ Ομπάμα συμμετείχε στην τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Εθνικού Ήρωα Χοσέ Μαρτί, στην Πλατεία της Επανάστασης, και είχε επίσημες συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο. Κατόπιν, οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις στον τύπο, με μεγάλο διεθνή αντίκτυπο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνομίλησε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ με εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Αν και δεν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Επανάστασης, σε μια συνέντευξή του στο ABC, σε ερώτηση αν θα συναντούσε τον Φιντέλ Κάστρο, ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε «Θα ήμουν ευτυχής να τον συναντήσω, ως σύμβολο του τέλους… του Ψυχρού Πολέμου».

Η άφιξη Ομπάμα στην Κούβα έλαβε χώρα 15 μήνες μετά την ανακοίνωση της διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες στις 17 Δεκεμβρίου 2014, και είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης.

Ο Ομπάμα συνέχισε το ταξίδι του στην Αργεντινή, όπου το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με τον αργεντινό ομόλογό του Μαουρίσιο Μάκρι στο προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής (Casa Rosada).