Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Διαδηλώσεις στην Αϊτή ενάντια στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Πηγή: Cubadebate

Στην Αϊτή έχουν ξεκινήσεις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην άφιξη της αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), με σκοπό να αναζητήσει κατανόηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη στη πολιτική κρίση που ζει η χώρα της Καραϊβικής. Μέλη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η άφιξη του ΟΑΚ θα μπορούσε να χειροτερέψει την κατάσταση.

Οι προερχόμενοι από την αντιπολίτευση υποψήφιοι πρόεδροι που συγκρότησαν την λεγόμενη Ομάδα των 8 (G-8) θεωρούν ότι η επίσκεψη του ΟΑΚ θα μπορούσε να χειροτερέψει την κρίση που ζει η χώρα αντί να την επιλύσει. Σύμφωνα με τους G-8, οι διεθνείς ηγέτες θέλουν να συζητήσουν μόνο με αυτούς που θεωρούν “βασικούς πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους” και όχι με το λαό που διαδηλώνει για εκλογική δικαιοσύνη και “ειρηνική μετάβαση”. Οι υποψήφιοι υπενθύμισαν ότι το αίτημά τους είναι να γίνουν νέες εκλογές, από νέα Κυβέρνηση και από ένα ανανεωμένο εκλογικό συμβούλιο.

Από την άλλη μεριά, μια μονάδα 250 Ουρουγουανών στρατιωτών ξεκίνησε την Κυριακή για την Αϊτή, για να αντικαταστήσει τους 250 ένστολους που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στο νησί της Καραϊβικής, ως μέρος της Αποστολής του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Μinustah). Tις πρώτες πρωινές ώρες ο Αρχηγός του Στρατού, Γκίδο Μανίνι Ρίος αποχαιρέτησε τους στρατιωτικούς που θα φτάσουν στο νησί για να προστεθούν στο τάγμα των 170 περουβιανών που είναι ήδη ανεπτυγμένοι στο νησί.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Εθνικής Άμυνας Χόρχε Μενέντες, δήλωσε πρόσφατα ότι η 15 Οκτώβρη του 2016, είναι “ο ορίζοντας” τερματισμού του Minustah. Ωστόσο, η αντικρουόμενη εκλογική διαδικασία που ζει η Αϊτή θα είναι κρίσιμη στο να καθορίσει αν τα Ηνωμένα Έθνη διατηρήσουν ή όχι την αποστολή τους στη χώρα.

Επιπλέον, οι Ουρουγουάνοι στρατιωτικοί είναι επιφορτισμένοι να προμηθεύουν πόσιμο νερό ένα ορφανοτροφείο και την φυλακή της περιοχής, και να μεταφέρουν και να φρουρούν τις κάλπες στη διάρκεια των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Αϊτιάνοι κριτικάρουν το έργο του Minustah και κατηγορούν τα μέλη του ότι είναι οι υπεύθυνοι για την επιδημία χολέρας που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στα τέλη του 2010, καθώς έκαναν τις σωματικές τους ανάγκες στα ποτάμια, των οποίων το νερό κατανάλωνε ο λαός της Αϊτής.

Ιστορικό της κρίσης στην Αϊτή

Στις 25 Οκτώβρη 2015 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Αϊτή, και προκρίθηκαν για το δεύτερο γύρο ο στρατιωτικός Χόβενελ Μόισε με 32% και ο Χούδε Σελέστιν με 25%. Εν μέσω διαδηλώσεων, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν γενικευμένη νοθεία, με άτομα που διπλό-τριπλοψήφισαν και πολλές κάλπες που παραγεμίστηκαν με καθεστωτικά ψηφοδέλτια. Το εκλογικό συμβούλιο απέρριψε τις 116 από τις 162 καταγγελίες.

Ο δεύτερος γύρος ήταν προγραμματισμένος για τις 27 Δεκέμβρη αλλά μετατέθηκε για τις 24 Γενάρη και δεν πραγματοποιήθηκε ούτε τότε, εξ αιτίας των διαδηλώσεων των πολιτών που ζητούσαν την ακύρωση της διαδικασίας θεωρώντας ότι υπήρξε νοθεία. Μετατέθηκε εκ νέου για τις 24 Απρίλη, καθώς στις 15 Μάη, ο νέος πρόεδρος παραλαμβάνει την εξουσία.

Ωστόσο, ο Σελέστιν έχει κατήγγειλει ότι υπήρξε “εκλογικό πραξικόπημα” από τον πρόεδρο Μαρτεγί και ότι δεν θα συμμετάσχει στην αναμέτρηση. Ο νόμος προβλέπει ότι ο υποψήφιος που αποσύρεται, αντικαθίσταται από τον τρίτο σε ψήφους, ο οποίος επίσης αποσύρθηκε. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας υπήρξαν επίσης παραιτήσεις μελών της Προσωρινής Εκλογικής Επιτροπής.

Χθες (3/2) το πρακτορείο Prensa Latina μετέδωσε ότι παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Έβανς Πάουλ που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στις 15 Γενάρη. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται αμείωτα και ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και να φύγει ο πρόεδρο.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Celac στις 27 Γενάρη στο Εκουαδόρ συνέστησε ειδική επιτροπή για την εξέταση της κατάστασης στην Αιτή και χθες έφτασε στη χώρα αντιπροσωπεία αυτής της επιτροπής, με επικεφαλής την πρωθυπουργό της Βενεζουέλας Ντέλσυ Ροντρίγκες. Αναμένονται επίσης αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.


Σχετική ανάρτηση:
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Αϊτή