Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Βραβείο "Πασιονάρια"από το ΚΚ Ισπανίας στους Πέντε Κουβανούς

Πηγή: Cubadebate

Ο Γεν. Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Σεντέγια, απένειμε το τιμητικό μετάλλιο Ντολόρες Ιμπαρούρι "Πασιονάρια" στον Χεράρδο Ερνάντες (που επισκέπτεται τη Μαδρίτη) και των τριών συντρόφων του Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο και Ρενέ Γκονσάλες. Το Σεπτέμβριο του 2014 το ίδιο βραβείο είχε λάβει και ο Φερνάντο Γκονσάλες.

Ο κομμουνιστής ηγέτης αναγνώρισε ότι οι Πέντε αντιπροσωπεύουν πιστά την ιδέα της "Πασιονάρια", που συνοψίζεται στο "καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατισμένος". Για τον Σεντέγια η απελευθέρωση των Πέντε ήταν μια νίκη της αντίστασης, και πρόσθεσε ότι "κατά των Πέντε ήθελαν να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσαν και ήθελαν να κάνουν κατά του Φιντέλ και του Ραούλ".

Από την πλευρά του ο κουβανός ήρωας ευχαρίστησε για την διαρκή στήριξη του ΚΚ Ισπανίας στην υπόθεση της απελευθέρωσης του ίδιου και των συντρόφων του. "Αυτοί (οι δεσμοφύλακες) ήθελαν να παραδοθούμε. Ποτέ δε σκέφτηκαν ότι η υπόθεσή μας και η φυλάκισή μας θα γινόταν μια καταγγελία κατά της αδικίας, σκέφτηκαν ότι θα μας κάμψουν και θα επιτίθεντο στην Κούβα συλλαμβάνοντας μας, αλλά αγνόησαν  ότι η Κούβα θα έβγαινε ενισχυμένη από αυτή την αδικία", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή της βράβευσης παραβρέθηκαν διάφορα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο πρώην συντονιστής και πρώην βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρο, ο πρώην ευροβουλευτής Βίλι Μέγιερ, ο ηγέτης των κομμουνιστών της Μαδρίτης Άλβαρο Αγκιλέρα, και ο Εουχένιο Μαρτίνες, πρέσβης της Κούβας στην Ισπανία, μεταξύ άλλων.