Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση: Η Πρώτη και η Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας (16/1/2016)

Με την ευκαιρία της 57ης επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

Η Πρώτη και η Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας
Τα μανιφέστα του επαναστατικού αγώνα στην αμερικανική ήπειρο που υιοθέτησε ο λαός της Κούβας

Σόλωνος 142, Πλ. Κάνιγγος, 3ος όροφος
Σάββατο, 16 Γενάρη, 7.00 μ.μ.


    ΟΜΙΛΗΤΕΣ   

Κώστας Σανίδας, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί
Ζωρζ Μεχραμπιάν, Εκδόσεις Διεθνές Βήμα
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες


«Για να δείτε ποια ήταν πάντα η θέση μας, σας συνιστούμε να διαβάσετε την Πρώτη και την Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας. Περιέχουν τη θέση της επανάστασης.»

«Ξέρετε πότε ανακηρύχθηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της επανάστασης; Στις 16 Απρίλη 1961, μια μέρα πριν από την επέμβαση στη Χιρόν. Μέσα από αυτή τη διακήρυξη καθορίζαμε τον στόχο μας. […] Έτσι λοιπόν, όταν ο λαός μας έδινε μια αποφασιστική μάχη με τον ιμπεριαλισμό […] ρίχτηκε στη μάχη αγωνιζόμενος για αυτούς τους στόχους».

Φιντέλ Κάστρο, στο Πανεπιστήμιο της Κονσεπσιόν, Χιλή, 1971

Πρόκειται για δύο μανιφέστα του κουβανικού λαού προς τους καταπιεζόμενους και εκμεταλλευόμενους ανθρώπους σε όλη την Αμερικανική Ήπειρο. Η Πρώτη Διακήρυξη, που εξαγγέλθηκε τον Σεπτέμβρη του 1960, καλεί για «το δικαίωμα των φτωχών αγροτών στη γη, το δικαίωμα των εργαζομένων στους καρπούς του μόχθου τους, και το δικαίωμα των εθνών να εθνικοποιούν τα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια». Η Δεύτερη Διακήρυξη, του Φλεβάρη 1962, ρωτά: «Τι διδάσκει η κουβανική επανάσταση; Ότι η επανάσταση είναι εφικτή».



Τηλ. 210 88 33 002, info@diethnesvima.com, www.diethnesvima.com,
Διεθνές Βήμα / Facebook