Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το κοινοβούλιο της Ονδούρας αποδίδει τη μέγιστη διάκριση στο Φιντέλ Κάστρο




Το κοινοβούλιο της Ονδούρας απέδωσε τη μέγιστη διάκριση στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σε αναγνώριση της μόνιμης και αλληλέγγυας βοήθειας της Κούβας στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Πρόκειται για το Μέγα Ειδικό Σταυρό μαζί με Χρυσή Πλακέτα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, τέτοια τιμή έχει αποδοθεί μόνο σε εντόπιους αρχηγούς του κράτους, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ονδούρα, Σέρχιο Ολίβα, παρέλαβε την ύψιστη τιμή που χαιρετίζει την αποστολή κουβανών επαγγελματιών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο αθλητισμός και η βοήθεια σε φυσικές καταστροφές.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μαουρίσιο Ολίβα, είπε ότι μ’ αυτή την ενέργεια το νομοθετικό σώμα θέλει ν' αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει στο πρόσωπο του Φιντέλ Κάστρο τον αδιαφιλονίκητο λατινοαμερικάνο ηγέτη στην υπόθεση της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Έκανε αναφορά στην εργασία των κουβανών συνεργατών κατά το πέρασμα των τυφώνων Φρανσέλια (1969), Φιφί (1974) και Μιτς (1998), την περίθαλψη 300.000 πολιτών της χώρας του με οφθαλμολογικές παθήσεις στα πλαίσια της επιχείρησης «Θαύμα» (Operación Milagro), και την εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης άλλων 250.000 με το πρόγραμμα «Κι εγώ μπορώ» (Yo sí puedo).

Ο Ολίβα επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κουβανό ηγέτη για την υποδοχή και εκπαίδευση εκατοντάδων νέων από την Ονδούρα στη Λατινοαμερικάνικη Σχολή Ιατρικής (ELAM), και την κινητοποίηση προπονητών για την προετοιμασία αθλητών σε διάφορα αγωνίσματα.

«Σας ευχαριστώ, κουβανοί αδερφοί, ο λαός μας φυλάει στο βάθος της καρδιάς του όλη αυτή την κατάθεση αγάπης και συναδέρφωσης εδώ και πολλές δεκαετίες, εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της αδερφής Δημοκρατίας της Κούβας», τόνισε ο πρόεδρος της βουλής.

Ο πρέσβης της Κούβας ευχαρίστησε τη χειρονομία του κοινοβουλίου, και ιδιαίτερα, τους αντιπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE) για την προώθηση της πρωτοβουλίας βράβευσης του Φιντέλ.

Στην τελετή συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LIBRE, μέλη του διπλωματικού σώματος και της ιατρικής μπριγάδας της Κούβας.