Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η δεξιά επιστρέφει στην εξουσία στην Αργεντινή




 Πηγή: Telesur

Ο υποψήφιος του δεξιού κόμματος Cambiemos (Ν’ αλλάξουμε), Μαουρίσιο Μάκρι, κέρδισε με 4 μονάδες διαφορά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή. Με άνω του 99% των ψήφων καταμετρημένο, τα επίσημα αποτελέσματα δίνουν τη νίκη στον Μάκρι με ποσοστό 51,40%, έναντι 48,60% του επικεφαλής του «Μετώπου για τη Νίκη» (FPV), Ντανιέλ Σκιόλι.
Ο νικητής του δεύτερου γύρου θα αναλάβει το προεδρικό αξίωμα στις 10 Δεκέμβρη, μετά από 12 χρόνια κυβερνήσεων των Κίρτσνερ (4 του Νέστορ Κίρτσνερ και 8 της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ).


Στον πρώτο γύρο στις 25 Οκτώβρη, ο Ντανιέλ Σκιόλι είχε λάβει το 36,86%, έναντι 34,3% του Μάκρι.

Στις εκλογές της Κυριακής, που διεξήχθησαν σε ήρεμα γενικά κλίμα, κλήθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Χούλιο Αλάκ.


Ανησυχίες υπάρχουν για την οικονομική και εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος του Εκουαδόρ, Κίντο Λούκας, δήλωσε ότι μια κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή θα τασσόταν κατά του οργανισμού Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου), κάτι που θα μπορούσε να σημάνει ένα πισωγύρισμα στην ολοκλήρωση της Νοτίου Αμερικής.

Ο Λούκας είπε ακόμα ότι ο Μάκρι κατά πάσα πιθανότητα θα ταχθεί υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, μέσω ενός σχήματος όπως η Συμμαχία του Ειρηνικού. Αυτό θα απέβαινε επίσης κατά της Unasur και της Celac, πρόσθεσε.