Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Αϊτή

Πηγές Cubadebate, Granma

Το προσωρινό Εκλεκτορικό Συμβούλιο της Αϊτής (CEP) επιβεβαίωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι στις 27 Δεκεμβρίου οι Αϊτινοί θα πάνε σε δεύτερο εκλογικό γύρο για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας ανάμεσα στον υποψήφιο του κυβερνόντος κόμματος Ζοβενέλ Μουάζ και τον Ζιντ Σελεστίν, που υποστηρίζεται από το κόμμα του πρώην προέδρου Ρενέ Πρεβάλ. Ο Μουάζ, 47 ετών, έλαβε το 32,81% των ψήφων και ο Σελεστίν, 53 ετών, το 25,27% στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 25 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων καθυστέρησε χαρακτηριστικά από το CEP, εξαιτίας των πολυάριθμων καταγγελιών για νοθεία. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Prensa Latina, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε από την παραπάνω επιτροπή, από ένα σύνολο 162 καταγγελιών που δέχτηκε από τα πολιτικά κόμματα, 116 κρίθηκαν αβάσιμες. Ωστόσο, 43 έγιναν αποδεκτές για να τεκμηριωθούν κατάλληλα και στάλθηκαν στο Συμβούλιο του Κέντρου Καταμέτρησης που εξακριβώνει αν πρέπει να επικυρωθούν ή όχι. 
 
Ο πρόεδρος του CEP, Πιέρ Λουίς Οποντ, είχε ανακοινώσει ότι στις 5 Νοέμβρη θα δημοσιοποιούνταν μόνο τα προσωρινά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ενώ αυτά των βουλευτικών και δημοτικών θα ανακοινωθούν πολύ αργότερα.

Ο Οποντ υποσχέθηκε ότι τα αποτελέσματα θα εμφανίσουν το αληθινό αποτέλεσμα της κάλπης και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Πολλοί υποψήφιοι πρόεδροι και πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν γενικευμένη νοθεία στις εν λόγω εκλογές, με άτομα που ψήφισαν πάνω από μια φορά και πολλές κάλπες που παραγεμίστηκαν με ευνοϊκούς ψήφους προς την κυβέρνηση.