Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Κουβανοί γιατροί σε αποστολή στη Δ. Αφρική υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

Πηγή: Telesur

Κλιμάκιο κουβανών γιατρών και νοσηλευτών με εξειδίκευση σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και σοβαρές επιδημίες, αυτό τον καιρό εγκατεστημένο στη Δυτική Αφρική πολεμώντας το ξέσπασμα του έμπολα, θα είναι υποψήφια για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.  

Η υποψηφιότητα της κουβανικής ιατρικής μπριγάδας Henry Reeve εγκρίθηκε ομόφωνα από το ετήσιο συνέδριο των νορβηγικών εμπορικών συλλόγων στο Τροντχάιμ, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο κουβανικός τύπος. Στη συνάντηση ήταν παρών και η κουβανή πρέσβης στη σκανδιναβική χώρα, Μαρία Εστέρ Φίφε. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 461 κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές, μέλη της μπριγάδας, βρίσκονται στη Δυτική Αφρική από τον προηγούμενο Οκτώβριο για να δώσουν τη μάχη απέναντι στην επιδημία του έμπολα, που έχει προσβάλει 22.334 άτομα και σκοτώσει 8.921, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από τότε που ο ιος ανιχνεύτηκε αρχικά στη Δημοκρατία του Κογκό το 1976, έχουν αναφερθεί 23 ξεσπάσματα σε διάφορες χώρες. Το πιο πρόσφατο ξεκίνησε στη Γουινέα, αλλά εξαπλώθηκε στη γειτονική Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία, η οποία τώρα είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα.
Η μπριγάδα Henry Reeve - που πήρε το ονομά της από τον βορειοαμερικανό εθελοντή που πολέμησε και σκοτώθηκε στον Α' Πόλεμο Ανεξαρτησίας της Κούβας (1868-1878) - δημιουργήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2005, με περισσότερα από 1500 μέλη. Οι πρώτες αποστολές της ήταν στη Γουατεμάλα και το Πακιστάν, χώρες που αντιμετώπισαν τις συνέπειες ενός τυφώνα και ένος καταστρεπτικού σεισμού αντίστοιχα.

Η Κούβα προσφέρθηκε επίσης να στείλει τη μπριγάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ απέρριψαν την κίνηση.