Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου της ALBA-TCP στη Βενεζουέλα


Έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής – Συνθήκη για το Εμπόριο των Λαών (ALBA-TCP), πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας υπό την προεδρία του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το Μέγαρο Μιραφλόρες (έδρα της κυβέρνησης), η συνάντηση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Σούρκε του Υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας . 


Το Πολιτικό Συμβούλιο του ALBA-TCP αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας μέλους και έχει τη συμβουλευτική αρμοδιότητα προς το Συμβούλιο των Προέδρων για ζητήματα στρατηγικής και σε αυτή την περίπτωση θα συζητήσει και θα προτείνει πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης παίζει συντονιστικό ρόλο στον προσανατολισμό και στην λειτουργία του μπλοκ (κρατών) στην περιφερειακή ολοκλήρωση.

Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η έκδοση δηλώσεων, ο καθορισμός και η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, η διαμόρφωση στρατηγικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της συμμαχίας στα διάφορα φόρουμ.

Επίσης προωθεί την υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων και αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους.

(Πηγή: Prensa Latina)