Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

To ICAP αποχαιρέτησε την 45η Ευρωπαική μπριγάδα “Χοσέ Μαρτί”


Η 45η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα “Χοσέ Μαρτί”, αποτελούμενη από 160 μπριγαδίστες από 17 χώρες της Ευρώπης, επιβεβαίωσε την Τρίτη την αντίθεσή της στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Στο Διεθνές Κάμπινγκ Χούλιο Αντόνιο Μάγια, του Δήμου Καιμίτο της επαρχίας Αρτεμίσα, τα μέλη αυτού του μεγάλου κινήματος φιλίας που ολοκλήρωσαν την 16 ημερών επίσκεψή τους στην Κούβα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα της Κούβας για την επιστροφή του εδάφους της παράνομης ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, όπως αναφέρει το τελικό ψήφισμα της μπριγάδας.


Η Kenia Serrano Puig , Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), τόνισε στην παρέμβασή της, τη σημασία της ενότητας των λαών σαν μέσο για την υπεράσπιση του δικαιώματος των χωρών να αποφασίζουν τη δική τους μοίρα και κάλεσε τους ακτιβιστές να συνεχίσουν την κινητοποίηση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης.

Σημειώνοντας ότι, ο βασικός αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι η άρση του αποκλεισμού, επεσήμανε ότι πρέπει να επιμείνουμε σε όλο τον κόσμο στην ιδέα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει τα εκτελεστικά προνόμια για την εξάλειψη αυτού του σκληρού μέτρου, που συμπληρώνει ήδη πάνω από 50 χρόνια ζωής.

Επιπλέον, συνέχισε, πρέπει να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια της Κούβας, την αλήθεια που οικοδομήσατε τις μέρες της επίσκεψής σας στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε χώρο στην τεράστια μιντιακή εκστρατεία κατά της Κούβας που αυξάνεται καθημερινά, και μπορούμε με τις εμπειρίες που έχουμε να οικοδομήσουμε μια μιντιακή αντεπίθεση, επίθεση στην οποία σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος, γιατί ο καθένας από εμάς είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην ενότητα του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα, υπογράμμισε ότι “είναι πολύ σημαντικό να καταβάλουμε προσπάθεια για την ενότητα του κινήματος αλληλεγγύης, ενότητα που αφορά την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε χώρας να οικοδομήσει το δικό της πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο”.

Αναφερόμενη στους Ευρωπαίους φίλους, η Πρόεδρος του ICAP είπε: “εκφράζουμε την αιώνια αλληλεγγύη μας σε όλους και σε κάθε ένα λαό της Ευρώπης που εκπροσωπείται εδώ, γιατί εσείς ενσαρκώνετε τους πιο ταπεινούς αυτών των λαών. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι λαοί της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής οικοδομούμε μια κοινή βάση αντιηγεμονικού αγώνα, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ευτυχώς, οι αγώνες δεν μένουν μόνο σε επίπεδο κοινωνικών ακτιβιστών, αλλά σε πολλά μέρη υπάρχει και η υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους”.

“Έχετε εμπιστοσύνη ότι στην Κούβα θα συνεχίσετε να έχετε μία εναλλακτική, και εμείς θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτή την κοινωνία”, κατέληξε η Κένια Σεράνο.

Σε αυτή την αποχαιρετιστήρια συνάντηση οι μπριγαδίστες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας και γιόρτασαν το γεγονός ότι οι Πέντε Κουβανοί βρίσκονται ελεύθεροι στην πατρίδα τους, πράγμα που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για όλους τους ακτιβιστές που αγωνίστηκαν ενάντια στην άδικη φυλάκισή τους.

Τέλος, στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης, ο Elio Gámez Neyra, πρώτος αντιπρόεδρος του ICAP, η Gladys Ayllón Oliva, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ινστιτούτου και η Julia Cabrera, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Μπριγάδας “Χοσέ Μαρτί”.