Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ο λαός της Βενεζουέλας αντιδρά στην επίσκεψη του Φελίπε Γκονθάλεθ

Πηγή: Telesur

Με ετικέτες όπως #FelipeFueraDeAqui και #VenezuelaSeRespeta, ο λαός της Βενεζουέλας εκφράζει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα την αποστροφή του στην επίσκεψη του Φελίπε Γκονθάλεθ στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ο πρώην πρόεδρος της Ισπανίας έρχεται με σκοπό να στηρίξει την αντιπολίτευση εν όψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Επιπλέον ο Γκονθάλεθ προτίθεται να υπερασπιστεί ως δικηγόρος τα στελέχη της ακροδεξιάς Λεοπόλδο Λόπες και Ντανιέλ Σεμπάγιος, που κατηγορούνται για το ρόλο που έπαιξαν στις τρομοκρατικές ενέργειες που κόστισαν τη ζωή σε πάνω απο 40 πολίτες στο Καράκας από το Φεβρουάριο του 2014, κάνοντας εκκλήσεις για ακραία βία.
Οι πολίτες της Βενεζουέλας εκδηλώνονται μαζικά υπέρ του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και δεν δέχονται εξωτερικές παρεμβάσεις. Κάποιοι ζήτησαν χαρακτηριστικά από τον Γκονθάλεθ, αν θέλει να εργαστεί για τη δικαιοσύνη να επισκεφτεί τη μητέρα του Ρόμπερτ Σέρα και των λοιπών θυμάτων των εγκλημάτων της ακροδεξιάς.

Επιπλέον, οι βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη στην εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας υπέγραψαν έγγραφο που ανακηρύσσει "persona no grata" (ανεπιθύμητο) τον ισπανό πρώην πρόεδρο, εξαιτίας της πρόθεσής του να υπερασπιστεί υπόδικα στελέχη της αντιπολίτευσης. Η σχετική πρόταση έγινε από τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας Γιούλ Χαμπούρ, και υποστηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μερικές μέρες πριν είχε πει ότι ο ισπανός πολιτικός έχει συνταχθεί σε μια εκστρατεία της δεξιάς για να παρέμβει με αρνητικό τρόπο στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Γκλάντις Γκουτιέρες, έχει αποφανθεί ότι ο Γκονθάλεθ δεν έχει δικαίωμα άσκησης νομικού επαγγέλματος στο έδαφος της Βενεζουέλας και τον κάλεσε να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις που απορρέουν από τους θεσμούς που συγκροτούν τη δημόσια αρχή της χώρας. Επίσης διευκρίνισε ότι οι Λόπες και Σεμπάγιος δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι αλλά κατηγορούνται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, για τα οποία θα δικαστούν στα ποινικά δικαστήρια.

Ο Φελίπε Γκονθάλες ήταν πρωθυπουργός της Ισπανίας μεταξύ 1982 και 1996. Κατά τη διάρκεια των θητειών του ξέσπασαν πολυάριθμα σκάνδαλα οικονομικής διαφθοράς. Από τότε που αποχώρησε από την ενεργό πολιτική λαμβάνει μεγάλες αμοιβές ως σύμβουλος σε διάφορες εταιρίες. Ο Γκονθάλεθ επίσης ήταν συνδεδεμένος με τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Κάρλος Αντρές Πέρες, ο οποίος αποπέμφθηκε το 1993 από το Ανώτατο Δικαστήρο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων. Τον προηγούμενο Μάρτιο δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τους Λεοπόλδο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα.