Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συνελήφθη ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ρόμπερτ Σέρα


Πηγή: Telesur

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Telesur, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Χούλιο ("Χουλίτο") Βέλες, εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του νεαρού βουλευτή Ρόμπερτ Σέρα τον προηγούμενο Οκτώβριο. Μετά από καταγγελία του Μαδούρο σε τηλεοπτική εκπομπή της Τρίτης, η αστυνομία έδρασε σε χρόνο ρεκόρ, εντόπισε και συνέλαβε τον Βέλες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του δικτύου Μαντελέιν Γκαρσία, ο Βέλες συνελήφθη στις 5πμ τοπική ώρα, από δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας στην πολιτεία Λάρα, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με ταξί. Ο ύποπτος έφερε πάνω του έγγραφα ταυτότητας. Αναζητούνται οι συνεργοί του. 

Ο Χούλιο Σέσαρ Βέλες είναι πρώην δημοτικός σύμβουλος από την Κούκουτα της Κολομβίας, καταζητούμενος από την Interpol για τη δολοφονία της νεαρής συζύγου του Μαρία Κλαούντια Καστάνιο το 2010. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της εταιρίας ανταλλαγής συναλλάγματος Meka Cambio, που έχει χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας και στην κερδοσκοπία κατά του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας (Μπολίβαρ).

Ο πρόεδρος Μαδούρο αποκάλυψε στη συνέντευξη ότι ο ύποπτος διατηρεί σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίβε (2002-2010), του οποίου ήταν το δεξί χέρι στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας και είχε το προνόμιο της υπεράσπισης από τον ίδιο το δικηγόρο του Ουρίβε, Χάιμε Γκρανάδος.

Ο Μαδούρο δήλωσε ακόμα ότι ο Βέλες έχει να αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες από τη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, όχι μόνο για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Ρόμπερα Σέρα και της συντρόφισσάς του Μαρία Ερέρα, αλλά και άλλων πολιτών. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στρατηγός Γουστάβο Γκονσάλες Λόπες, είναι αρμόδιος για να ενημερώσει το λαό για τις ενέργειες που θα ληφθούν κατά του Βέλες.

Επιπλέον κάλεσε τους βενεζολάνους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για διασφάλιση της ειρήνης απέναντι στις επιθέσεις της δεξιάς, αλλά και τους κολομβιανούς να υποστηρίξουν στην ειρήνη στη Βενεζουέλα και να συνεχίσουν μαζί, ως ένας λαός, να υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ομόνοια και κοινωνική ευτυχία.
Robert Serra (1987-2014)

Σχετικά με τη δολοφονία Σέρα την 1η Οκτώβρη 2014, τη χαρακτήρισε "μαφιόζικο πολιτικό χτύπημα, που προσπάθησαν να το παρουσιάσουν, όπως πολλά άλλα, ως κοινό εγκλημα". Επίσης ισχυρίστηκε ότι οι δολοφόνοι συνεργάστηκαν με εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία άρχισαν να γράφουν κατά του δολοφονημένου για να τον δυσφημίσουν και να δικαιολογήσουν ηθικά το έγκλημα.

Χαρακτήρισε τον πρόωρα χαμένο βουλευτή του PSUV "φυσικό ηγέτη προερχόμενο από τις λαϊκές βάσεις, που είχε κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό πολλών". Τέλος, ζήτησε από τους νέους να μην ξεχάσουν τον Ρόμπερτ Σέρα, να τον έχουν στην καρδιά τους ώστε ο θάνατός του να μην αποβεί μάταιος και ευχήθηκε η δικαιοσύνη που θα αποδοθεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην ειρήνη που έχουν όλοι οι συμπατριώτες του.

(Συμπληρωματικές πληροφορίες/υλικό: Granma



Σχετική ανάρτηση: